14 december, 2008

Lätta vindar när etapp tre startade

I mycket lätta vindar lämnade de åtta båtarna i Volvo Ocean Race, på lördagen, den indiska hamnstaden Kochi. Om drygt en vecka beräknas båtarna vara framme i Singapore som är målet på etapp 3. Ericsson 4 leder tävlingen efter två raka segrar medan nordiska Ericsson 3 ligger på en sammanlagd femte plats. Spanska Telefonica Blue ligger tvåa och amerikanska Puma är på tredje plats.

Det var ett mycket samlat fält som styrde söderut för att sedan svänga mer mot öster. Framför dem ligger knappt 2000 sjömil med förväntade lätta vindar över Bengaliska viken till scoring gaten vid Sumatra och sedan via Malackasundet ner mot Singapore

Tre timmar efter start rapporterades Puma och Team Russia vara i ledningen en sjömil före de två Ericssonbåtarna. Farterna låg runt 10 knop. Men fältet var väl samlat och nu är målet att snabbt komma bort från de alltför lätta vindarna vid den indiska kusten.

Det var alltså helt andra förutsättningar i starten i Kochi jämfört med Alicante och Kapstaden då det var mycket kraftiga vindar när båtarna gav sig av.

– Det här kommer att bli ett helt annat race än de två första etapperna på grund av de lätta vindarna, sade Ericsson 4:as brasilianske skeppare Torben Grael innan båtarna lämnade hamnen.

Bilden: Ericsson 3. Foto by Oskar Kihlborg/ERT

Länk: www.volvooceanrace.org