9 januari, 2009

Ericsson Racing Team i protestförhandlingar

SINGAPORE (8 januari 2009) – Tävlingsjuryn för Volvo Ocean Race beslutade på torsdagen att avslå den protest som lämnats in mot totalledaren Ericsson 4. Däremot får nordiska Ericsson 3, en poängs avdrag för att ha seglat in i en “förbjuden zon ” under etapp 3. Regelgruppen, som ska kontrollera att samtliga båtar mäter in i Volvo Open 70-klassen, hade hävdat att Ericsson 4 inte hade giltigt mätbrev eftersom en del i fören, som kan liknas vid en stötfångare, hade bytts ut inför tävlingsstarten.

– Juryn finner att det inte fanns någon skyldighet för Ericsson Racing Team att informera om förändringen. Därför ogillas protesten, sade juryns ordförande Bryan Willis.

– Vi är givetvis mycket nöjda med resultatet. Protesten ogillades på alla punkter och nu ser vi fram emot att få komma ut på havet och segla igen, sade Torben Grael, skeppare på Ericsson 4.

– Givetvis är det lite olyckligt att vi fått avsätta fyra dagars arbete på något som detta. Vi avbröt våra förberedelser inför lördagens in port-race för att istället lägga energi på förhandlingar. Men det är skönt att vi nu fått rätt av tävlingsjuryn, sade Richard Brisius, VD för Ericsson Racing Team.

Tävlingsjuryn tilldömde däremot den nordiska båten, Ericsson 3, en straffpoäng för att ha seglat in i en “förbjuden zon” söder om Sri Lanka under etapp 3, från Kochi I Indien till Singapore.

Trots poängavdraget behåller Ericsson 3 sin tredje plats på etappen och teamet ligger kvar på en sammanlagd fjärde plats, nu med 22,5 poäng.

– Det var efter att vi rundat en rundningspunkt som vi oavsiktligen kom in i den förbjudna zonen under drygt 3 minuter. Det berodde främst på stark ström i kombination med svaga vindar. Men vi tjänade inget på det. Tvärt om förlorade vi i distans till de andra båtarna när vi behövde slå tillbaka för att komma ur zonen, säger Aksel Magdahl, navigatör på Ericsson 3.

Ericsson hade ytterligare en protest emot sig som skulle ha behandlats under torsdagen och som gällde en incident med spanska Telefonica Blue. Men på onsdagen drog spanjorerna tillbaka sin protest och därmed togs protesten aldrig upp.

VOLVO OCEAN RACE EFTER 3 AV 10 ETAPPER
1. Ericsson 4, 35 points
2. Telefónica Blue, 30.5
3. Puma, 27.5
4. Ericsson 3, 22.5
5. Green Dragon, 20.5
6. Telefónica Black, 19.5
7. Kosatka, 10.5
8. Delta Lloyd, 9

Länk: www.ericssonracingteam.com

Bild:
Aksel Magdahl i protestförhandlingar. Photo by Dave Kneale/Volvo Ocean Race