10 januari, 2009

Ericsson Racing Team vann i Singapore

SINGAPORE (10 januari 2009) – Ericssons internationella båt, Ericsson 4, med brasilianske skepparen Torben Grael vann lördagens in port-race i Singapore och utökade sin ledning i Volvo Ocean Race. Nordiska Ericsson 3 ligger kvar på en total fjärdeplats trots en sämre dag där båten slutade på sjätte plats i in port-racet.

Tävlingen avgjordes i två korta bankappseglingar i skiftande vindar utanför Singapore. I första seglingen höll Torben Grael och Ericsson 4 andraplatsen från start till mål, bakom amerikanska Puma. Men i andra seglingen var det betydligt tuffare och ledningen växlade mellan fyra båtar i täten.

– Jag är oerhört nöjd med dagen. Men vi fick jobba stenhårt eftersom vinden växlade hela tiden, sade Torben Grael som också kan glädjas åt fortsatt totalledning 5,5 poäng före tvåan spanska Telefonica Blue.

Det var taktikern Stu Bannatyne på Ericsson 4 som hittade vindstråket som gav Ericsson den sista puffen av bli först över mållinjen alldeles före Telefonica Blue.

– Det var verkligen spänt idag. Det kändes som om vi hela tiden var i manövrar. Det gick inte att slappna av för en sekund. Vi brukar kalla det “freestyle racing” när man inte kan planera utan bara kör på, sade Bannatyne.

Grael och Bannatyne’s kollegorna ombord på den nordiska båten, Ericsson 3, hade en tyngre dag. Visserligen kom båten iväg bäst i dagens första race. Men det var också det enda som skippern Magnus Olsson och hans besättning hade att glädjas över. Ericsson 3 slutade femma och sexa i de två seglingarna. Det gav dem en total sjätteplats i det sju båtar stora fältet.

– Det var några taktiska beslut som inte blev som vi hoppats. Det är verkligen små marginaler som avgör, säger Magnus Olsson som ändå kan konstatera att Ericsson 3 ligger kvar på en total fjärdeplats i Volvo Ocean Race

Nästa gång båtarna i Volvo Ocean Race möts i ett in port-race är i kinesiska Qingdao 7 februari. Etapp 4 av tävlingen startar från Singapore söndag 18 januari och avslutas i Qingdao dit båtarna beräknas komma runt 30 januari.

VOLVO OCEAN RACE IN PORT-RACE I SINGAPORE
1. Ericsson 4: (4 points)
2. PUMA: (3.5 points)
3. Telefónica Blue: (3 points)
4. Telefónica Black: (2.5 points)
5. Green Dragon: (2 points)
6. Ericsson 3: (1.5 points)
7. Delta Lloyd: (1 point)

VOLVO OCEAN RACE SAMMANLAGT
1. Ericsson 4, 39 poäng
2. Telefónica Blue, 33.5
3. Puma, 31
4. Ericsson 3, 24
5. Green Dragon, 22.5
6. Telefónica Black, 22
7. Team Russia, 10.5
8. Delta Lloyd, 10

Länk: www.ericssonracingteam.com

Bilden: Ericsson 4. Foto: Oskar Kihlborg.