15 januari, 2009

Vindsystem med extrem noggrannhet

Som ett led i utvecklingen att leverera kompletta instrumentsystem till båtar introducerar nu Garmin GWS 10 – en vindmätare med högsta tänkbara precision. GWS 10 levererar information om skenbar och sann vindvinkel, skenbar och sann vindhastighet, VMG, Tack heading, Ground vind, lufttryck, temperatur mm, allt samlat i en integrerad enhet.

Vindgivaren har elliptiska vindfångare vilket gör den extra effektiv och känslig för vindhastigheter. GWS 10 levererar mätdata i så låga vindhastigheter som 0,25 m/s med en precision som slår det mesta, vindhastighet och vindvinkel redovisas med +/- 5 % noggrannhet.

En av “barnsjukdomarna” med digitala instrument har varit den något ryckiga presentationen av mätdata. Detta har GWS 10 helt eliminerat. 10Hz vinddata output med uppdatering 10ggr/sek ger oöverträffad mjukhet och följsamhet i presentationen,

GWS 10 ansluts till någon av Garmins plottrar i GPSmap 4000/5000 serien, eller till Garmins multiinstrument GMI 10 direkt via NMEA 2000. Detta innebär att endast en kabel behöver dras genom masten, vindgivaren strömförsörjs även via NMEA 2000.

Länk: www.garmin.se