16 januari, 2009

De seglar OK-jolle runt Sverige

Michael Brunstedt och Anders Billing planerar ett stort äventyr i det riktigt nätta formatet: I sommar ska de båda medelålders herrarna klämma ner sig i varsin liten OK-jolle och segla runt Sverige. Seglingen går från Göteborg till Karlshamn i Blekinge, en tur på 300 sjömil.

Det finns ingen dokumentation om längre OK-segling i hela världen. Det handlar inte om unga, tuffa sportkillar – det här är två helt vanliga, lätt överviktiga, fritidsseglande snart 50-åriga män från Göteborg som vill byta sin slipsvardag mot något nytt.
– Vi vill återuppleva handen i vattnet-känslan, det primitiva som en gång fick oss att börja segla, säger Anders Billing, filmljudläggare och matskribent som har hyllat små kök i böckerna “Båtmat”, “Husvagnsmat” och “Tältmat”.

OK-jollen är en liten fyrameters kappseglingsbåt som brukar seglas på korta banor nära land. Längsta kända OK-seglingen hittills är 28 sjömil runt Tjörn. Nu väntar en tio gånger längre sträcka utmed Sveriges hela väst- och sydkust. Projektet blir därmed lite av en hälsosatsning; Anders och Michael som hittills inte ägt ett gymkort insåg i höstas att de var tvungna att börja träna för att kunna ha chans att klara rekordförsöket.

– Det kan bli en tuff segling, det är väldigt krävande att segla jolle. Förhoppningsvis tappar vi ett kilo eller två på kuppen, säger Michael Brunstedt, som till vardags är företagsledare i rekryteringsbranschen. OK’09-projektet innebär flera spännande utmaningar för både små jollar och stora farbröder: Bara över Laholmsbukten är det 13 sjömil över öppet hav. Det hårt trafikerade Öresund med bitvis kraftiga strömmar följs av 38 sjömil förbi den skånska oskyddade sydkusten innan den ökända Sandhammaren rundas.

På Skånes östsida väntar Hanöbukten, känd för sin svåra sjö, med 29 sjömil över öppet vatten. Väl framme i Karlshamn tar Östersjöfestivalen emot de båda rekordaspiranterna med champagne. Äventyret följs av dokumentärfilmaren Jonas Myrstrand och fotografen Anna von Brömssen (stora journalistpriset 2005). Totalt beräknas ca 30 hamnstopp i naturhamnar och gästhamnar längs med rutten.

OK’09 startar fredagen den 26 juni och tar tre veckor. Beräknad ankomst till Karlshamns Östersjöfestival blir fredagen den 17 juli.

Länk: www.ok09.se