20 januari, 2009

Båtbranschen i Finland satsar på stimulans av båthandeln

Finlands största båtmässa – Vene 09 Båt – hålls i Helsingfors Mässcentrum den 7–15 februari. Mässans alla hallar är fullbokade. Det ligger i tiden att konsumenterna nu får mer än tidigare för pengarna. Nu är det goda tider för båtköpare. Nu erbjuds det båtar som är ännu bättre utrustade och tryggare än någonsin.

Ett positivt drag med att det blivit lugnare inom båthandeln är att tillverkarna har haft mer tid på sig att finslipa sina produktutvecklingsprojekt. För presentationen av produktutvecklingens resultat och den raffinerade utrustningen behövs personliga kontakter. Utställarna på båtmässan får kontakt med tiotusentals båtentusiaster och sådana som funderar på att skaffa båt – alla på ett ställe. Båthandlarna, tillverkarna och importörerna har förtroende för mässan som säljfrämjande medium, och de satsar stort på detta evenemang, som ju är det viktigaste i hela branschen.

Båtmässan genomförs därför i samma omfattning som under de föregående åren. Segelyachterna är samlade i hall 1. Motorbåtar, stugbåtar, utfärdsbåtar, beboeliga motorbåtar och de imponerande motoryachterna har plats i hallarna 6 och 3. Vännerna av träbåtar hittar sina favoriter – från jollar till allmogeseglare, rodd- och motorbåtar – i hall 4. Där visas inte bara nybyggen i trä, utan det blir också en nostalgisk upplevelse i form av en vackert restaurerad salongsbåt i C.G.Pettersson-stil.

Båttillbehör och båtutrustning har i år en något större andel av mässutbudet än i fjol, säkert till glädje för en stor del av mässbesökarna. Det har nämligen konstaterats att hela 49 % av mässbesökarna i första hand kommer för att se och köpa båttillbehör – det betydde i fjol nästan 44 000 besökare. Motorer, navigationsutrustning, elektronik och tillbehör fyller hallarna 4 och 5. Alldeles i närheten finns också senaste nytt i dieselvärlden samt projektbåten EkoPaatti, som kommer att restaureras med ekologiska metoder.

Mycket mer än bara båtar
På båtmässan får alla familjemedlemmar trivsel och nöje med anknytning till sjölivet och olika hobbyer, i form av shower och framföranden. Vid sidan om de fartfyllda dykaruppvisningarna och presentationerna i bassängen i hall 2 kan också besökarna själva uppträda – de får bl.a. försöka sig på dykning med dykaggregat, under ledning av dykutbildare. I hall 2 visas också en stor serie naturbilder som alla är tagna över en kajaks för, där finns alla företag som arrangerar turer i skärgård och insjöleder samt kaféet Skärgårdssmak med delikatesser från öarna. I hall 2 hittar paddlare också ett stort urval kanoter och kajaker.

En monter med information för nybörjare till sjöss, en infodisk om sportfiske och en båtbytesmarknad för annonsering av begagnade båtar finns i hall 3.

En hel del information om båtar och sjöliv får besökarna under en serie föreläsningar som hålls i mässans Ballroom. Fläktar från de större haven kommer genom världsomseglaren Jimmy Cornell, grundaren av Atlantic Rally for Cruisers. Han träffas i Ballroom efter sina föredrag om långdistanssegling. Dessa hålls lördagen 7.2 kl. 12.15 och 15.45 och söndagen 8.2 kl. 12.30 och 15.45.

Vene 09 Båt är startskottet för årets båtsäsong. Utöver de kommersiella aspekterna spelar mässan också en viktig roll som stället där bekanta träffas och utbyter åsikter. Här finns alla de bästa specialisterna och en stor skara av de mest aktiva båtmänniskorna, likaså många som än så länge bara drömmer om att bli det. Det är ju klart, erfarna sjöbjörnar är säkert bäst på att informera andra om gamla och nya destinationer, att varna nybörjarna för farliga blindskär och stormar. Och för sjöjungfrur inte minst.

Vene 09 Båt i Helsingfors Mässcentrum 7-15.2.2009 är Finlands största evenemang i båtbranschen. I februari 2008 hade båtmässan 89 188 besökare. Årets båtmässa är den fyrtionde i ordningen, antalet utställare är omkring 300 och de ställer upp med drygt 600 båtar, därtill motorer, trailers, elektronik, navigationsutrustning och båttillbehör, likaså ett stort utbud av olika slags aktiviteter med anknytning till sjön. Arrangör av Vene 09 Båt är Finlands Mässa på uppdrag av Båtbranschens Centralförbund Finnboat rf.

Öppettiderna är må-fre kl. 11–19 (to 12.2 förlängd tid till kl. 21), lö och sö kl. 10–18 (sö 15.2 kl. 10-17). Inträde 13/9 €, familjebiljett 28 €. Fredagen 6.2 kl. 10–18 är vikt enbart för proffs i båtbranschen och för media.
Huvudsaklig samarbetspartner för evenemanget är Volvo.

Alla publikprogram under mässan ingår i inträdesbiljettens pris. Program finns på båtmässans webbplats: www.venemessut.fi