20 januari, 2009

Marex 370 Aft Cabin Cruiser Årets Båt

Norske Marex 370 Aft Cabin Cruiser (ACC) är den första akterkabinbåten som lanseras i Europa på många år. Nu har båten, som visades på Scandinavian Boat Show i Stockholm i november, utsetts till European Powerboat of the year i klassen för båtar upp till 40 fot.

Utnämningen blev officiell på båtmässan i tyska Düsseldorf, som pågår för närvarande. Det är båtjournalister från hela Europa som tillsammans utser vinnare i olika kategorier.

Marex har utvecklat en båt som passar särskilt bra som semesterbåt för familjer. Grundtanken har varit en båt som det är enkelt att röra sig i och som har två större separata kabiner och en liten mittkabin. Den ska drivas av en motor med rak axel och ha en marschfart på cirka 25 knop.

– Det är en trend i hela världen att försöka minska förbrukningen av bränsle och diesel kommer knappast att sjunka i pris framöver. Väldigt många vet också att två maskiner har ett betydligt större utstläpp av CO2 än en singelmonterad maskin, säger Thomas Ekholt Aalrud på Marex.

I 370 Aft Cabin Cruiser har Marex använt ett Seatorque axelsystem, som annars bara används på betydligt större båtar. Enkelt uttryckt ligger axeln i ett rör som skyddar axeln hela vägen fram till propellern. Detta reducerar turbulens och bränsleförbrukningen uppges minska med cirkaa 8 %.

Marex har producerat glasfiberbåtar sedan 1973 och byggde sin första akterkabinbåt 1975.

Länk: www.marex.no

Tekniska specifikationer:
Längd: 11.30 m
Bredd: 3.50 m
Djup: 0.95 m
Vikt: 7 000 kg
Dieseltank: 650 l
Vattentank: 300 l
Batterier: 5 x 100 Ah
Toppfart: 28 – 30 knop
Sittplatser: 10
Moto: Volvo Pent D6-435
Design: Espen Aalrud/Marex, Seaway/JJ Design och E. Thorup