20 januari, 2009

Svenska sjökort för Apple iPhone och Fugawi

De kanadeiska mjukvaruföretagen Northport System Inc., Touratel och svenska Solteknik HB erbjuder möjligheten att ladda ner och använda svenska sjökort direkt i Apple iPhone och PC-datorer med programvarorna Fugawi Global Navigator och Fugawi Marine ENC.

Nedladdning av sjökorten görs från Internet och sparas i enhetens minne. Nedladdning och användning av sjökorten i iPhone kräver programvaran iNavX. Programvaran iNavX kan laddas från iTunes medan Fugawiprogrammen säljs av Solteknik HB eller deras återförsäljare.

Samtliga svenska sjökort ingår i utbudet och är en prenumerationstjänst som löper under ett år. Sjökorten är i grunden sjöfartsverkets originaldata som konverterats till BSB-standarden av Solteknik HB och som anpassats för nedladdning från Internet till iPhone och Fugawi av Northport System/Touratel.

Nedladdning av sjökorten görs från Internet från Fugawi/Touratels sida X-Traverse och kostnaden för en prenumeration av alla sjökorten över hela Sverige är 100 dollar. Du har då tillgång till alla svenska sjökort under en period av ett år. Även sjökort över Göta kanal, Dalslands kanal, Strömsholms kanal ingår.

Programvaran iNavX kommer från det välkända företaget som tillverkar programvarorna för Mac datorer GPSNavX och MacENC. Programvaran iNavX kan köpas och laddas från iTunes och kostar strax under 400 kr.

Nedladdningstjänsten släpps i början av februari 2009.

Länk: www.x-traverse.com

Länk: www.soltek.se