23 januari, 2009

Arcona 430 Årets Segelbåt i “Performance cruisers”

Svenska Arcona 430 blev en av vinnarna när Årets Segelbåt i Europa utsågs på Dusseldorfmässan. Båten vann den prestigefyllda klassen “Performance cruisers”. Bland de övriga vinnarna fanns Oceanis 31, Xc 45 och Saffier 26.

Här är juryns motiveringar, sammanfattade av den svenska jurydeltagaren, Curt Gehlin:

Family cruisers
Oceanis 31 vinner på förnämlig sittbrunn där ratt är standard, layouten vältänkt och listig lösning av luckan ingår. Båten är ovanligt komplett för en familj och utmärker sig för att ha en rymlig salong och förpik. Seglingsegenskaperna är överraskande trevliga och trygga. Mest av allt uttrycker Benetaus minsta modell elegans för sin storlek och detta till ett anmärkningsvärt attraktivt pris. Data: 9,30 x 3,39 m. Vikt: 4 620 kg. Segel: 47,5 kvm.
Länk: www.benetau.com

Performance cruisers
Arcona 430 kombinerar alla goda egenskaper ivriga semesterseglare söker: Storartade prestanda, en klassisk, välkomnande och välbyggd inredning. Inte den mest innovativa i sin klass, men den båt som ger mest glädje i allt. Och den med attraktivast linjer. Komplett och mycket kompetent! Vem kan inte låta bli att älska denna båt? Data:13,15 x 3,98 m. Vikt: 9 200 kg, Segel: 128 kvm.
Länk: www.arconayachts.se

Luxury cruisers
Xc 45 från danska X-Yachts kombinerar perfekt begreppen lyx och långfärd. Väldesignad för sin uppgift, rejält byggd och dessutom en båt som är ovanligt angenäm att se på med sina retroaktiga linjer. Ljuvlig och lugn att segla med en stor sällskaplig sittbrunn, smidig ombordstigning i aktern samt en spatiös klokt disponerad inredning. Data: 13,86 x 4,32 m. Vikt: 13 220 kg. Segel: 111 kvm.
Länk: www.x-yachts.com

Special Boats
Saffier 26. En underbar båt för kuster och sjöar. Förnämlig layout med alla linor ledda till rorsmansplatsen i kombination med elektriksa vinschar och en stor ratt. Storartad sittbrunn för en båt i denna storlek, smidig, pigg och enkel att segla. Plats under däck för att sova och koka kaffe. Men framför allt byggd med holländsk hög känsla för finish – ett smycke till båt.
Länk: www.saffierjachten.com

EYOTY – European Yacht of the Year – utses av tolv ledande europeiska båttidningars testseglare. Från Sverige deltar Båtnytt via Curt Gelin i juryn. Urvalet sker efter nominering av fem båtar i fyra kategorier, efter testseglingar i Ijmuiden och Barcelona och en dag för analyser. Därefter bestäms de vinnande båtarna.

Syftet är att premiera framstående nya båtar och ge både vinnare och nominerade förtjänt publicitet. Prisutdelningen äger rum på mässan i Dusseldorf inför den samlade europeiska båtindustrin.

Från svensk sida var i år Najad 505 ytterst nära att vinna lyxklassen. Sun Odyssey 30i var på vippen att vinna familjeklassen, i prestandakategorin låg First 45 väl till och bland specialbyggena var schweiziska Esse 990 en het kandidat.

Kommentarer

Tomas 10:21:07 2009-01-23

Hur många "årets båt" finns det? Tycker det kommer en ny varje dag?

Boat owner 11:06:47 2009-01-23

Tio – en vinnare i tio klasser. Varje land verkar kunna få var sin vinnare. Diplomatiskt men inte särskilt djärvt…