10 februari, 2009

Magnus Woxén kompletterar Ericsson 3

Svenske kappseglaren Magnus Woxén är tillbaka i Ericsson Racing Team. Magnus, som seglade ombord på Ericsson i Volvo Ocean Race 2005-06, kliver ombord på Ericsson 3 tillsammans med norrmannen Arve Roaas. Vaktkapten Richard Mason tvingas avstå etappen från Qingdao till Rio de Janeiro på grund av en ryggskada.

Pressrelease:

Klas Nylöf, Sverige och Jann Neergaard, Danmark, som seglade etapp fyra, kommer heller inte att segla etapp fem. Istället kommer norrmannen Eivind Melleby tillbaka. Och en “ny” norrman, Arve Roaas, kliver ombord. I övrigt är det samma besättning som seglade förra etappen.

Magnus Olsson fortsätter som skeppare och behåller även sitt uppdrag som vaktkapten. Den andre vaktkaptenen blir Thomas Johanson, Finland. Magnus Woxen och Arve Roaas blir båda rorsmän/trimmare.

– Jag känner redan alla i besättningen. Även om jag inte har seglat med alla. Och det är ett verkligt bra gäng så det blir inga problem för mig, även om jag kliver ombord mitt i tävlingen, säger Magnus Woxén.

Vaktkaptenen Mason har en ryggskada som blivit något sämre den senaste tiden. Han kommer att flyga hem till Sverige efter helgens start och få sin rygg ordentligt undersökt.

– Om jag skulle ge mig på att segla etapp 5 så finns en risk att ryggen inte håller hela vägen. Och är du inte 100 procent frisk så riskerar du att försätta ditt team i en dålig situation och det hade varit själviskt av mig, säger Richard Mason och fortsäter:

– Personligen så är jag oerhört besviken över att tvingas avstå en etapp när jag varit med så här långt. Jag tycker verkligen att vi varit framgångsrika och både Magnus Olsson och jag känner ett stort ansvar för vårt team. Min intention är att komma tillbaka i bra form så snabbt som möjligt, säger Mason.

Just nu är planen att sjösätta Ericsson 3 på onsdagen och sedan ge sig iväg upp mot Qingdao på torsdagen. Vindarnas styrka och riktning bestämmer givetvis när Ericsson 3 når etappmålet. Starten för etapp 5 går på lördagen och alla inom Ericsson Racing Team jobbar stenhårt för att se till att Ericsson 3 inte ska komma alltför långt efter i starten. När de når Qingdao kommer nya segel, mat och andra förnödenheter att lastas ombord innan det bär av mot Rio de Janeiro.

Arve Roaas gör nu sin första etapp i årets upplaga av Volvo Ocean Race. Senast han deltog i tävlingen var 2001-02 då han seglade ombord på norska Djuice.

– VO 70:an är en fantastisk båt som förtjänar all respekt. Jag ser verkligen fram mot att få uppleva att segla den både runt Kap Horn och till Rio de Janeiro, säger Arve Roaas.

Skepparen Magnus Olsson som just nu följer reparationsarbetet av Ericsson 3 är nöjd med sina nya besättningsmän.

– Både Magnus och Arve har varit med i Volvo Ocean Race tidigare och de har erfarenheter från södra oceanen. De är bra killar som vet vad som väntar dem, säger han.

Bilder:
Magnus Woxen. Foto: Oskar Kihlborg/ERT

Ericsson 3. Foto: Oskar Kihlborg/ERT