19 februari, 2009

Fredrik Lööf och Anders Ekström blev Årets seglare

En professionell OS-satsning och en välförtjänt bronsmedalj gav starbåtsseglarna Fredrik Lööf och Anders Ekström utmärkelsen Årets seglare 2008. – Det är jättekul, verkligen en ära, säger Anders Ekström.

Pressrelease:

Det är andra gången som den framgångsrika besättningen får utmärkelsen. Första gången var 2003.

– Men det gör det inte mindre roligt att vi får priset igen. Alla gånger är lika roliga, säger Anders och skrattar.

– Årets seglare borde ju gå till någon av Sveriges bästa seglare så det känns mycket skoj, säger Fredrik Lööf som även fått utmärkelsen 1994, 1997 och 2000 för sina resultat i finnjolle.

Efter OS i Aten lade Fredrik och Anders all fokus på Qingdao 2008. Under den perioden gjorde de även flera lyckade placeringar på olika världscuptävlingar och mästerskap, bland annat med en andraplats på EM och en fjärdeplats på VM 2005. De får utmärkelsen Årets seglare för den väl genomförda OS-satsningen som resulterade i ett olympiskt brons.

Fredrik Lööf och Anders Ekström har nu valt att avbryta sin gemensamma satsning. Fredrik Lööf satsar vidare mot OS 2012 tillsammans med tidigare finnjolleseglaren och VM-femman Johan Tillander. Anders Ekström tar en paus från heltidsseglingen och ska i stället slutföra sina studier.

– Men jag håller på med en del mindre projekt under tiden. Och så är det ju VM i starbåt i Varberg i sommar, säger Anders.

Motivering
Efter ett mindre lyckat OS i Aten 2004 lade Fredrik Lööf och Anders Ekström, KSSS, upp en strategi inför OS 2008 i Qingdao. Under en fyraårsperiod lade de all fokusering på Kina, där de efter en lysande grundserie ledde inför medaljfinalen. Där försvann dessvärre guldet men killarna får utmärkelsen efter att ha genomfört en professionell OS-satsning och tagit en mycket välförtjänt bronsmedalj.

Övriga utmärkelser från Svenska Seglarförbundet Vinges Kanna – bästa manlige kappseglare Stellan Berlin blev världsmästare i 2.4mR-klassen på Gran Canaria, Spanien. Med sina fem VM-guld är han därmed en av Sveriges mesta mästare i segling.

Reimerspokalen – bästa kvinnliga kappseglare Josefin Olsson, Oxelösunds SS, tog med en makalös nervkyla VM-guld i e-jolle. I tight strid med danskan Anne-Marie Rindom tog hon hem slutsegern med bara en poäng till godo. Josefin vann såväl SM som JSM i e-jolle och efter VM inledde hon sin nya karriär i laser radial med årets tredje SM-guld.

Halvan – bästa juniorplacering på ett VM, EM, JVM eller JEM
Josefin Olsson, Oxelösunds SS, tog med en makalös nervkyla VM-guld i e-jolle. I tight strid med danskan Anne-Marie Rindom tog hon hem slutsegern med bara en poäng till godo.

Geddapokalen – bästa junior
Jesper Stålheim, KSSS, har genom hård träning, framför allt under sin tid på seglargymnasiet i Ängelholm, utvecklats till ett av Sveriges största framtidshopp i en av de tuffaste juniorklasserna. Han får Geddapokalen för sin seger i JEM i laser i Frankrike.

Lyftet – bästa utveckling
Anna Kjellberg, GKSS, med besättning fick ett wildcard till damtävlingen i Match Cup Sweden. De åkte dit med ambitionen att se och lära – och tog sig till final. Där blev emellertid världsettan Claire Leroy, Frankrike, för stark. Under året har Anna och hennes besättning också tagit hem totalsegern i Nordic Women’s Matchracing Tour.

Besättningen har under året bestått av: Annika Ölme, Ann Dahlsten, Vanja Lundberg, Johanna Lyrstrand, Anna Nordlander, Theres Benito, Linda Johansson, Malin Källström, Madeleine Magnusson, Lotta Harrysson och Nina Barne.

Nakterhuset – bästa havskappseglare
Med den imponerande serien 1-1-1-1-2-1-(6)-3-1 vann Ralf Aspholm, KSSS, med besättning årets EM i havskappsegling enl ORCi-regeln och hade hela 36,25 poäng tillgodo på tvåan. Man blev även svenska mästare under året.

Besättningen bestod av Ralf Aspholm, skeppare och pitman; Matthew Humphries; taktiker; Emil Wiberg, rorsman; Johan Barne, navigatör; Tore Lewander, stortrimmer; Peter Andersson, spinnakertrimmer; Christofer Brugge, försegelstrimmer; Fredrik Aurell, fördäck; och Kimon Sfiris, mastman.

Nakterhuset utses av Svenska Havskappseglingsförbundet

Årets tränare
Jimmy Talén har ställt om arbetet från riksidrottsgymnasium till regionalt gymnasium i Ängelholm och dessutom även utvecklat delar av verksamheten. Han har organiserat och genomfört flera uppskattade träningsläger och delat med sig av sina kunskaper till många seglare. Genom idogt sailcoacharbete har Jimmy en stor del i den tränarutbildning och klubbutveckling som skett i hans region.

Årets arrangör
SS Norderviken genomförde med bravur SM i laser master. Med en stor portion kraft och energi har SS Norderviken arrangerat ett gemytligt och proffsigt event såväl på vattnet som på land. Möjligheten att inför SM-dagarna kunna delta i träningsläger på plats gör också helhetsintrycket av tävlingen än bättre.

Utdelning av utmärkelser
Utmärkelserna delas ut på Allt för sjön-mässan, Älvsjö.
Tid: Torsdag den 5 mars kl 17:45.
Plats: Mustos monter, C11:29

Regattaprogram för SWE Sailing Team
ISAF Sailing World Cup
4-10 april – Prinsessan Sofias regatta, Palma de Mallorca (Spanien)
18-24 april – Semaine Olympique Francaise, Hyères (Frankrike)
27-31 maj – Delta Lloyd Regatta, Medemblik (Nederländerna)
20-24 juni – Kieler Woche, Kiel (Tyskland)
14-19 september – Skandia Sail For Gold Regatta, Weymouth/Portland (Storbritannien)

VM/EM i de olympiska klasserna
5-14 juni – 470-EM, Traunsee (Österrike)
3-11 juli – finnjolle-VM, Köpenhamn (Danmark)
5-12 juli – starbåts-EM, Kiel (Tyskland)
9-17 juli – laser radial-EM, Köpenhamn (Danmark)
12-19 juli – 49er-VM, Riva del Garda (Italien)
27 juli–1 augusti – matchracing-VM (dam), Lysekil (Sverige)
30 juli – 9 augusti – laser radial-VM, Karatsu (Japan)
30 juli–9 augusti – starbåts-VM, Varberg (Sverige)
31 juli–7 augusti – laser-EM, Borstahusen (Sverige)
6-9 augusti – matchracing-EM, Middelfart (Danmark)
20-26 augusti – laser-VM, Halifax (Kanada)
20-28 augusti – 470-VM, Köpenhamn (Danmark)
21-29 augusti – finnjolle-EM, Varna (Bulgarien)
29 augusti–5 september – 49er-EM, Zadar (Kroatien)