2 mars, 2009

Colbings miljöpris till Sven Hellström

Skärgårdsfotografen och författaren Sören Colbing delade ut den första omgången av sitt nyinstiftade miljöpris på Allt för sjön. Priset heter Colbings Pärla och delades ut till båtkonstruktören, träbåtsbyggaren, designern och seglaren Sven Hellström.

– Det nyinstiftade miljöpriset COLBINGS PÄRLA tilldelas
Motivering: Med mästerliga konstruktioner som Storbåten, Afrodite och Finesse 26 har Sven Hellström gjort det möjligt att utöva båtliv som ger små avtryck i miljön och samtidigt urstarka, naturnära seglings- och skärgårdsupplevelser, säger Sören Colbing.

– Jag är en stor beundrare av Sven Hellströms arbete som båtkonstruktör och designer. Kronan på verket är segelbåten Finesse 26 som presenterades 2008. En fantastisk segelbåt som ger möjlighet till ett båtliv nära naturen bland annat tack vare det ringa djupgåendet. Den stora skärgårdsgrå pärlan, som är en av de saker som ingår i miljöpriset, symboliserar det vackra och rena i naturen. Den förste pristagaren kan ses som en mästerlig användare av vindar och vågor – ett par av framtidens viktigaste energikällor.

Länk: www.colbing.se

Bilder: FOTO/COPYRIGHT: Sören Colbing, 2009