16 mars, 2009

Earth Hour 2009 – fota och tävla när Sverige släcker ljuset

Canon och Världsnaturfonden WWF bjuder in till Sveriges första nationella fototävling om klimatmanifestationen Earth Hour. Fånga nedsläckningen på bild och tävla på Fotosidan.se. En jury med bland andra fotografen Pieter ten Hoopen och DN:s bildchef Roger Turesson utser vinnarbilderna.

Pressrelease:

Canon Svenska och Världsnaturfonden WWF anordnar, tillsammans med fotosajten Fotosidan, Sveriges första fototävling med syfte att dokumentera klimatmanifestationen Earth Hour som kommer att bli den största globala manifestationen någonsin. Just nu fler än 1 400 städer i 80 länder anmälda. I Sverige är Earth Hour rikstäckande och 65 kommuner deltar. Bland de byggnader som släcks ned är Visby ringmur, Ericsson Globe och Ullevi. Tävlingen är öppen för såväl amatörer som proffs, och vinnaren kommer att bli den person som bäst lyckats fånga syftet med denna manifestation och dokumentera själva nedsläckningen den 28 mars. Första pris i tävlingen är Canons prisbelönta digitala systemkamera EOS 1000D. De fjorton vinnarbidragen kommer att publiceras på Canons och WWFs hemsidor, visas på en utställning på Canons huvudkontor samt publiceras i en folder som trycks i begränsad upplaga som dokumentation av manifestet.

Juryn som bedömer bidragen består av Pieter ten Hoopen, en prisbelönt och internationellt känd fotograf. Bland annat vann Pieter pris i World Press Photo 2008, har blivit utsedd till Årets Fotograf två gånger i Sverige samt har vunnit Picture of the Year i USA. Övriga jurymedlemmar är:

Roger Turesson, bildchef på Dagens Nyheter
Per Karlsson, Canons specialist på proffsfotografering
David Elmfeldt, redaktör och ansvarig på Fotosidan.se
Ola Jennersten från WWF
Deltagare i tävlingen ska ladda upp en före- och en efterbild, det vill säga en bild när ljuset är tänt och en när ljuset är släckt. Varje deltagare får ladda upp maximalt 3 bildpar. En särskild tävlingssajt är framtagen, www.fotosidan.se/earthhour och där publiceras tävlingsreglerna. Sajten kommer att vara öppen mellan den 23 -30 mars och där finns också massor av tips för dem som är intresserade av att förbättra sina fotokunskaper. Bland annat kommer det att finnas råd kring hur man fotograferar när det är mörkt, eftersom Earth Hour-tävlingen handlar om att fotografera just i mörker.

– Vi ser verkligen fram emot att tillsammans med Världsnaturfonden WWF och Fotosidan.se anordna Sveriges första nationella fototävling med syfte att dokumentera Earth Hour, säger Madelene Axelson, kommunikationschef på Canon Svenska. Just själva nedsläckningen är väldigt bildmässig och vi hoppas på att få in många vackra bilder från olika delar av Sverige. Dessutom önskar vi att tävlingen bidrar till att fler svenskar uppmärksammar och deltar i den här viktiga manifestationen.

– I december ska ett globalt klimatavtal ska förhandlas fram i Köpenhamn under det svenska EU-ordförandeskapet. Av den anledningen är Earth Hour extra angeläget just i år. Fototävlingen är ett sätt för oss i Sverige att dokumentera vårt engagemang för klimatet och vi uppmanar så många som möjligt att delta både i manifestationen och i tävlingen, säger Marianne Eriksson kommunikationschef på WWF.

Priser i tävlingen:

1:a pris Canon EOS 1000D, värde 6500 kr
2-4:e pris Canon IXUS 100 IS värde 3200 kr
5-7:e pris Selphy ES30 fotoskrivare, värde 1600 kr
8-10:e pris Bok “Vindar från Arktis” av Staffan Widstrand och Magnus Elander, värde 230 kr
11-13:e pris Prenumeration Fotosidan Magasin 4 nr. Värde 249 kr.

WWF Bonuspris till bästa foto taget av ett barn: Medlemskap i WWFs Pandaklubb .