12 april, 2009

Mycket jämnt 100 Nm efter starten från Rio

Lördagen 11 april startade båtarna i Volvo Ocean Race sin nya etapp, som består av 4 900 Nm till Boston i USA. Telefónica Black fick en mycket bra start, men efter seglade 100 Nm är det systerbåten Telefónica Blue som leder. Hon ligger dock bara 1 Nm före tvåan, Greean Dragon, med Ericsson 4 på tredje plats, 3 Nm efter ledaren.

Stoppet i Rio de Janeiro blev väldigt kort för de båtar som kom sist i mål. Detvar bara att ladda om och ge sig ut på kappseglingsbanan igen. Nu är de på väg i den sjätte delsträckan i detta tionde Volvo Ocean Race och har målgång i Boston på USA:s östkust.

Starten gick i 30 graders hetta. En musikkår spelade säckpipa när de sju teamen seglade iväg ackompanjerade av sambadansare. Den här delsträckan väntas ta cirka två veckor att segla.

Vinden var lätt sydvästlig 2,5 – 5 m/sek när båtarna seglade iväg över Guanabara Bay kl. 15.00 lokal tid. PUMA (Ken Read/USA) och Green Dragon (Ian Walker/GBR) valde att gå nära domarbåten i starten medan Telefónica Black (Fernando Echávarri/ESP) låg i andra änden av linjen.

Ericsson 4 gjorde en väldigt sen och långsam start, men skepparen Torben Grael var övertygad om att han valde rätt genom att gå på styrbordssidan av kurslinjen där det var lite mer bris och mindre ström.

Foto: Dave Kneale/VOR

Telefónica Black (Fernando Echávarri/ESP) ledde fältet till det första rundningsmärket vid den berömda stranden Copacabana. PUMA rundade som tvåa, Ericsson 4 var trea, Telefónica Blue (Bouwe Bekking/NED) fyra och Ericsson 3 (Magnus Olsson/SWE), Green Dragon och sist Delta Lloyd kom därefter.

Vid andra rundningsmärket låg Ericssonbåtarna nästan lika.

Fortfarande står det många poäng på spel, båda för totalsegrar vid respektive delsträcka och vid de så kallade scoring gates som finns på varje sträcka. Därför kan fortfarande mycket förändras i den totala ledningen.

Ställningen efter de första fem delsträckorna:
1. Ericsson 4 (Torben Grael/BRA): 66 points
2. PUMA (Ken Read/USA): 56.5 points
3. Telefónica Blue (Bouwe Bekking/NED): 54.5 points
4. Ericsson 3 (Magnus Olsson/SWE): 44.5 points
5. Green Dragon (Ian Walker/GBR): 41 points
6. Telefónica Black (Fernando Echávarri/ESP): 23 points
7. Delta Lloyd (Roberto Bermudez/ESP): 15 points
8. Team Russia (Andreas Hanakamp/AUT): 10.5 points

Länk: www.volvooceanrace.org