10 april, 2009

Ericsson Racing Team siktar mot Boston

På lördagen smäller startskottet för sjätte etappen av Volvo Ocean Race. De sju båtarna lämnar Rio de Janeiro och sätter kurs mot Boston 4900 sjömil norrut. För nordiska Ericsson 3, som var först till Rio, väntar nya utmaningar.

– De tre, fyra första dagarna blir avgörande. Om vi inte seglar bra då så är vi inte “med” på den här etappen. Men vi ska försöka vara snabba ur startblocken och vara med i toppen, säger skepparen Magnus Olsson som gör sitt femte Volvo Ocean Race och har seglat den här sträckan många gånger.

Starten går från Guanabara Bay i Rio de Janeiro. Båtarna gör sedan en sväng förbi den berömda stranden Copacabana innan de ger sig ut mot Atlantön “Ilha de Fernando de Noronha”, förbi Doldrums, upp längst den amerikanska ostkusten till Boston. Det blir en varm etapp, med segling i varma vatten, utom de sista dygnen in mot Boston då båtarna passerat golfströmmen. Då sjunker vattentemperaturen drastiskt till endast ett par tre grader. Båtarna beräknas nå Boston 27 april, 16 dagar efter starten i Rio.

– Jag tror det blir ganska lätta vindar till en början, med många åskväder och mindre regnskurar. De måste vi förstå, behärska och utnyttja vilket inte är det lättaste. Det gäller att inte fastna i dem. När vi väl rundat “Fernando” så handlar det mest om båtfart och att inte göra några dåliga manövrar, säger “Mange” men tillägger snabb:

– Men vi har ju en svårighet till. Det gäller att vi inte fastnar i Doldrums, utan hittar norra halvklotets nordostliga passadvindar så snabbt som möjligt. Sedan är det raka vägen upp till Boston. Men Doldrums är alltid ett lotteri.

Den sjätte etappen av Volvo Ocean Race är den längsta av de fem som återstår innan båtarna når slutmålet i S:t Petersburg 27 juni. Ericsson Racing Teams internationella båt Ericsson 4 leder sammanlagt, medan nordiska Ericsson 3 ligger fyra, 21,5 poäng efter systerbåten och tio poäng från tredjeplatsen.

Efter Boston ska flottan segla över Atlanten till Galway på den irländska västkusten och sedan till stopp i Marstrand och Stockholm, innan det är dags för slutmålet i ryska S:t Petersburg.

För rörliga bilder besök: www.thenewsmarket.com/ericsson och www.r2prod.net/ERT

Länk: www.ericssonracingteam.com

Foto: Oskar Kihlborg/ERT