14 april, 2009

Ericsson Racing Team tar in på Telefónica Blue

Att segla 330 Nm på 24 timmar är ren vardagsmat för en Volvo Open 70 båt, men det har visat sig tillräckligt för att förflytta Ericsson 4 upp i kölvattnet på Telefónica Blue (bilden) i striden om ledningen av det pågående Leg 6 i Volvo Ocean Race.

Den spanska båten har hållit ledningen sedan söndagsmorgonen, men totalledaren Ericsson 4, med brasilianaren Torben Grael som skeppare, har styrt stadigt för att minska ledningen. Under de senaste 24 timmarna har Ericsson 4 halverat avståndet till ledaren till bara 8 Nm (kl. 13.07 GMT).

– Ett par aktiva cumulusmoln höll oss sysselsatta igår kväll, men de verkar inte ha förorsakat någon skada för oss eftersom vi har tagit in på Telefonica Blue och dragit ifrån de övriga Ericsson 3, Puma och Telefónica Black en aning, Ryan Godfrey, bowman på Ericsson 4.

Graels internationella besättning höll undan från de övriga båtarna medan Ericsson 3 blev kvar i fältet.

– Vi har tappat mycket till de flesta av våra motståndare. Tydligast är skillnaden gentemot Ericsson 4, som vi hade vid vår sida för några timmar sedan, Gustav Morin, mediaman på Ericsson 3.

Fältet är på väg mot Ilha de Fernando de Noronha, en ö cirka 200 Nm nordost om Natal i Brasilien och den scoring gate som finns där. Gaten sträcker sig österut från ön längs med latituden. Första båt till scoring gaten vinner 4 poäng och därefter en halv poäng mindre per båt.

Vid tisdagens positionsrapport blåste det mest från ost-nordost mellan 10 och 12 knop, förhållanden då VO70:s seglar lika snabbt som vinden eller snabbare. Vinden ska dock avta i morgon enligt prognoserna och besättningarna får återigen jaga molnen för att hitta ett lågtryck.

– De kommande 18 till 24 timmarna eller så blir huvudsakligen en test av vilken båtspeed respektive båt har och det kommer även att visa sig hur bra navigatörerna är, säger meteorolo Chris Bedford.

– I morgon kan det bli nervöst för alla besättningarna när vinden mojnar till under 10 knop under en period på 12 till 24 timmar.

Båtarna lämnade Rio de Janeiroi Brasilien på lördagen och väntas till scoring gaten torsdag kväll.

Båtarna seglar cirka 170 Nm sydost om Salvador, vilket innebär att de får se upp för de många oljeriggarna i området.

Ställningen kl. 21.00 14 april, svensk tid
1 Telefónica Blue
2 Ericsson 4 (+ 11)
3 Delta Lloyd (+ 18)
4 Ericsson 3 (+ 26)
5 Telefónica Black (+ 26)
6 Puma (+ 33)
7 Green Dragon (+ 41)