17 april, 2009

Enkel lösning för båtägare med fyllda båttoaletter

Innovatören Anders Meiton har tagit fram en enkel och snabb lösning för landets alla båtägare. Det nya systemet är det enda på marknaden som kan mäta nivåer utifrån tanken och tala om när det är dags att tömma tanken. Systemet, som bygger på en vibrationskänslig mätare, går att använda på alla typer av vätskebehållare, även för bränsle och vatten.

I år går företaget FM Marin i Göteborg också in på industrimarknaden med sin innovation. Utvecklingen av systemet har gjorts möjligt med finansiering från bland andra Almi Väst, som nu satsar vidare i kommersialiseringsfasen.

Systemet har funnits i två år för fritidsbåtar och nu påbörjar FM Marin en satsning på nyframtagna applikationer för industrin. De nyutvecklade produkterna lämpar sig särskilt för att mäta nivåer i tankar med så kallade aggressiva vätskor inom den kemiska industrin eller i tankar där vätskor inte får förorenas t ex inom läkemedels- och livsmedelsindustrin. Konkurrensfördelarna är att de snabbt kan installeras på utsidan av tanken och kräver inget underhåll.

– Det är idén bakom systemet och den starka drivkraften hos entreprenörerna som gjort att vi vill satsa på bolaget. Det överskuggande problemet idag är kapitalförsörjningen, säger Lars-Erik Fredriksen, finansieringsrådgivare hos Almi Väst.

Ett exempel på nya områden är nivåmätare för de kaffeautomater som finns på nästan varje arbetsplats. De kalkar snabbt igen och försvårar nivåmätning inifrån. Genom att mäta utifrån får man alltid en tillförlitlig nivåindikation. Andra exempel är för batterier till aggregat inom sjukhus och kärnkraftverk. Vätskan i batterierna dunstar lätt och det krävs en ständig nivåkontroll för att systemet ska kunna fungera. Det kan bara ske utifrån och det finns inga andra tillförlitliga system i dag som klarar det.

Anders Meiton fick sin idé när han klingade i ett fyllt vinglas för att utbringa en skål och slogs av att ljudet skiljde sig avsevärt från ett tomt glas. FM Marin har på bara några år utvecklat ett system, som nu lanseras internationellt.

Länk: www.fmmarin.se