28 april, 2009

Volvo Motorsport – 16 raka tävlingssäsonger och teknisk innovation

Den 2 maj inleds årets upplaga av STCC – Swedish Touring Car Championship. Volvo och Polestar ställer upp med ett eget tvåbils-team där förarna Robert Dahlgren och Tommy Rustad slåss om titeln i var sin E85-driven och DRIVe-förädlad Volvo C30. Lika mycket spänning var det i luften 1994 fast då på en annan plats och med en annan bil. Det året började Volvo officiellt tävla i det brittiska standardvagnsmästerskapet BTCC. På startplattan då fanns en ung relativt okänd yngling vid namn Rickard Rydell iklädd Volvo racing-overall.

Herrgårdsvagn och katalysator i racing? Javisst!

Volvo hade två ytterligheter med sig denna första BTCC-säsong. Man ställde upp med en herrgårdsvagn och hade monterat in något så otroligt udda i racingsammanhang på den tiden som katalysator.

Det dröjde dock inte länge innan Rydell var en vinnare och rikskändis både i England och i Sverige och katalysatorer var för alltid inskrivna som krav i regelverken för standardvagnsracing.

Volvo vann BTCC 1998 och hade även debuterat i STCC två år innan. Volvo var med officiellt redan från första STCC-tävlingen med Jan “Flash” Nilsson bakom ratten.

En dieselbil som blev lite för stark

Parallellt med sin satsning i STCC startade Volvo ett antal enhetsklasser som S40 och S60 Challenge för att hjälpa fram unga talanger.

År 2002 bestämde sig Volvo för att testa sin D5 dieselmotor i racingsammanhang och byggde en bil som skulle gå i S60 Challenge. Bilen blev ett monster med ett vridmoment på 500 Nm som Jens Edman fick i uppdrag att tygla.

– Jag fick köra utom tävlan för att inte förstöra toppstriden i klassen och höll mig på treans och fyrans växel samtidigt som Volvos motorsportorganisation gång på gång sa åt mig att hålla igen. Det blev bara en säsong och lika bra det. Det går egentligen inte att blanda diesel och bensin i samma klass, det är orättvist. Men vilken bil och vilket vrid, minns Edman.

Gas eller bio-etanol?

År 2005 började det klia i tekniksinnet rejält. Volvos motorsportorganisation hade tidigare lyckats para teknik med gröna inslag och motorsport och nu hade man både gas och etanolbilar till salu. Frestelsen blev helt enkelt för stor. Man bestämde sig att utvärdera båda spåren parallellt. Bio-etanol E85 kunde man hantera fullt ut från gatan till banan men för gas behövdes en partner med ut på banan för att förse tävlingsbilarna med komprimerad gas.

Alexander Murdzevski Schedvin, motorsportchef på Volvo Personbilar Sverige AB vid den tiden, fick uppdraget att söka upp en gaspartner tillsammans med Christian Dahl på Polestar. Valet föll på Eon.

– Vi presenterade vårt koncept som gick ut på att konvertera våra befintliga FIA Super 2000 motorer och inleda tävlan under 2007. Under 2006 års säsong skulle vi utföra en öppen teknikstudie med STCC AB för att utvärdera, skriva regelverk och öppna upp möjligheten för andra team att hänga på. När gas-spåret inte gick i lås, gjorde vi i stället exakt samma resa med E85, berättar Alexander Murdzevski Schedvin.

Grön seger direkt och C30 DRIVe tar över på banan

Resan lönade sig. År 2007 stod Volvo mycket riktigt på startlinjen med E85 i sina S60 tävlingsbilar som första officiella märke med detta i FIA Super 2000. Ännu bättre, bränslet var godkänt i STCC:s regelverk och tillgängligt för alla. Robert Dahlgren vann premiären och nästkommande race och säsongen kröntes av en dubbelseger tillsammans med teamkollegan Alexander Storckenfeldt.

Av bara farten utvecklade Volvo en helt ny tävlingsbil till 2008 och denna baserades på kommande Volvo C30 DRIVe. Denna modell har optimerad aerodynamik som på gatan ger lägre luftmotstånd och därmed lägre förbrukning.

På banan ger samma optimerade grundaerodynamik bättre stabilitet och toppfart. Grön teknik från gatan blir grunden för en vinnarbil på bana. Och mycket riktigt, efter en tuff start levererade Volvos gröna C30 fem pole positions och segrar i de avslutande två deltävlingarna. Bäst av allt, resan tog bara 11 månader från blankt papper.

16:e säsongen den tuffaste och mest teknikspäckade

Den 2 maj inleder Volvo sin 16 raka tävlingssäsong i standardvagnar laddade till tänderna med duktiga chaufförer och mer grön teknik i sina bilar än någonsin tidigare. Målsättningen är seger i mästerskapet för både förare och team. Motståndet kan inte heller vara bättre med bland andra, BMW, Alfa Romeo, Chevrolet och två gasdrivna VW med turbo och specialdispens.

– Dessa första femton år har gått fort och det är för vi har genomgående utvecklat nya och stimulerande ideer. Och ändå känns det bara som en början för vår del ur ett tekniskt perspektiv. Årets säsong kommer att bli jättetuff och jättespännande. Speciellt kul är att gasidén till slut letade sig ut på banan – om än med rejäla genvägar genom regelverket. Vilket utmärkt exempel på återvinning. Nu kör vi! , avslutar en laddad Derek Crabb, motorsportdirektör på Volvo Personvagnar AB.

Bilderna:
Diesel racer (stora bilden):
Volvos diesel racer utvecklade ett vridmoment på 500 Nm.

850 herrgårdsvagn:
Volvo gick in i BTCC med sin 850 herrgårdsvagn utrustad med katalysator.

Gasdriven prototyp:
Så här skulle en gasdriven Volvo racer kunna se ut.