30 april, 2009

Maten i fokus längs Göta kanal i sommar

På fredag den 1 maj öppnar Göta kanal slussarna till en ny kanalsäsong med kulinariska höjdpunkter och ett kryssningsutbud större än någonsin. En av årets särskilda satsningar är att lyfta fram den matkultur som finns i området längs med hela kanalen.

– Under juli lyfter vi bland annat regionens närproducerade råvaror i satsningen Mat & Möten med ett 10-tal matevenemang, som kockdueller och grillfester med temat lokalproducerat, säger Anna Meyer, marknads- och informationschef på Göta kanalbolag.

Mer än 3 miljoner väljer att besöka Göta kanals upplevelseområde varje år. Området rymmer många välbesökta klassiker och dolda pärlor. En av årets särskilda satsningar är att lyfta fram den matkultur som finns i området längs med hela kanalen. Bondens Creperi i Söderköping och Brittas Nära Kött i Norsholm, är exempel på kulinariska stopp med både restaurang och lanthandel som saluför egen- och närproducerad mat.

– Göta kanal kantas av många charmiga krogar och pensionat med matupplevelser alldeles intill kajkanten, säger Anna Meyer.

Fler skräddarsydda kryssningspaket
Utbudet av olika kryssningspaket är större än någonsin i år och dagens tio Göta kanalbåtar har fått förstärkning av kanalbåten m/s Lindön II som ska trafikera sträckan mellan Motala och Berg. De senaste årens trend med fler och kortare semestrar har gjort att 2-dagarskryssningar med övernattning i land blivit särskilt populära, ett exempel är att upptäcka Göta kanal med både cykel och båt under två dagar med ett kombinerat båt och cykelpaket.

Historisk sjösättning vid Göta kanal
En av sommarens höjdpunkter är sjösättningen av hjulångaren Eric Nordevall II den 6 juni vid Forsvik. Eric Nordevall II är en rekonstruktion av den första generationens ångfartyg som ursprungligen byggdes för att trafikera Göta kanal.

Mycket mer än båtliv
Kanalbåt är inte det enda sättet att ta sig längs Göta kanal, allt fler upptäcker kanalen med cykel. Utbudet av paket är stort, må-bra-paket med cykel och spa eller cykelpaketet med guldkant med kulinariska stopp och boende på hotell eller kanske kombinera cykel och kanot för en lite äventyrligare semester.

– Att cykla längs kanalen är enormt populärt och fortsätter att öka. Konceptet att cykla i kanalmiljö mellan matupplevelser och slussar är en upplevelse utöver det vanliga, säger Anna Meyer.

Länk: www.gotakanal.se

Ett urval av höjdpunkter längs Göta kanal under sommaren 2009
– Mat & Möten, under juli arrangeras ett 10-tal matevenemang längs kanalen i Västergötland. Det blir allt från kockdueller till grillfester och kräftskivor med kända matprofiler www.upplevgotakanal.com

– ”Göta kanal 3 – Kanalkungens hemlighet” spelas in längs med kanalen från maj

– Hjulångaren Erik Nordevall II sjösätts den 6 juni i Forsvik och bogseras till Motala för isättning av ångmaskin och ångpanna. www.nordevall.com

– Premiär för ångslupen ”Moa” som går korta kanalturer från Söderköping i juli

– Karlsborgs fästning fyller 100 år och firar det den 6 juni

– Kryssningspaket Spännande avkoppling tar resenärerna på m/s Sandön, boende på kanalhotell och äventyrstur på Karlsborgs
dramatiska fästning.

– En perfekt dagstripp, ta tåget till Töreboda, där väntar kanalbåten m/s Ceres och en fem timmars kanalresa till Karlsborg, bussning tillbaka till Töreboda, ta tåget hem – allt på samma dag.

– Färjan Lina fyller 90 år, Sveriges minsta reguljära färja över Göta kanal i Töreboda. Färden tar 20-25 sek och kostar 50 öre.

– ”Fri fart på Göta kanal” – klassisk fartfest och nostalgiskt kanalrace vid Museihuset i Ljung den 25 juli. Gamla mahognybåtar och gnistrande krom. www.museihuset.se

– Visioner vid vatten, nytt kanalkonstverk i Töreboda med vernissage den 6 juni

– Sveriges längsta kafferep, kaffe och sju sorters kakor från Sjötorp till Mem, 10-12 juli
– Kräftival i Motala den 1 augusti, fiska och ät kräftor under festivalstämning med god musik och tävlingar.

Informationsmaterial om Göta kanal

Resemagasinet Göta kanal 2009 presenterar turlistor för passagerarbåtar, paketresor och tips på utflyktsmål längs med Göta kanal.

SkepparGuide Göta kanal 2009 innehåller praktisk information för fritidsbåtar på Göta kanal: slussning, gästhamnar, öppettider och priser, m m.

Ladda ner broschyrer: Resemagasin Göta kanal och SkepparGuiden kan laddas ner på www.gotakanal.se, välj Pressrum under Meny-knappen. Pdf-sidorna finns där även som bläddringsbara flashsidor.

För digitala bilder på www.gotakanal.se, välj Pressrum under Meny-knappen.

För mer information och intresse för pressresor, kontakta:

Anna Meyer, marknads- och informationschef, AB Göta kanalbolag, 070-687 90 60, anna.meyer@gotakanal.se

Elias Notini, Vår PR-byrå, 08-660 02 50, 073-253 45 75, elias.notini@varprbyra.se

Fakta om Göta kanal
Göta kanal är en av Sveriges mest kända och välbesökta turistattraktioner. Varje år går cirka 3000 fritidsbåtar genom Göta kanal, och området besöks av 3 miljoner människor. Kanalen byggdes mellan 1810 och 1832. Totalt deltog 58 000 indelta soldater i arbetet. Initiativtagare och byggherre var Baltzar von Platen. Göta kanal sträcker sig mellan Sjötorp vid Vänern och Mem vid Östersjön och har 58 slussar. Kanalens totala längd är 190 km, varav 87 km är grävd kanal. Kanalen når sin högsta punkt, 91,8 m, i sjön Viken. I år är det 177 år sedan Göta kanal invigdes i Mem den 26 september 1832 i närvaro av kung Karl XIV Johan. Det 22 år långa arbetet med att förena Östersjön med Västerhavet var slutfört.

Göta kanal är öppen den 1 maj till 27 september 2009.