7 maj, 2009

Ny bok om Mårtenssons världsomsegling

Nu ger Arne och Heléne Mårtensson ut en bok om sina seglingar världen över i Hallberg-Rassy 62:an Yaghan. Arne och Heléne Mårtensson har arbetat länge inom bankvärlden på höga poster. Arne var ordförande i Handelsbanken och hade flera styrelseuppdrag av dignitet, när de bestämde sig för att satsa på drömmen att segla jorden runt.

Rutten de valde följer i kölvattnet på James Cooks första resa, den som gick västerut runt jorden i de ostliga passadvindarna runt ekvatorn. Men där Cook rundade Kap Horn och kom in i västvindarna fortsätter Arne och Heléne ända ned till det farliga men vackra Antarktis och upp längs Chiles kust i den patagoniska skärgården.

Deras båt Yaghan är en 62-fots Hallberg-Rassy, utrustad med de senaste instrumenten och hjälpmedlen, allt som kan underlätta en segling i dessa relativt ensliga farvatten. Motorn är på 237 hästkrafter och båten kan göra 8 knop i motvind. Tankarna rymmer 2 400 liter bränsle som räcker cirka 1 500 sjömil.

Yaghan har också en fast installerad dator för program som visar båtens framfart och genererar väderrapporter. Seabookdatorn har två hårddiskar som speglas, så att datorn fungerar även om en disk havererar. I princip all viktig navigeringsutrustning är dubblerad för att man ska kunna klara sig även när hjälp är långt borta.

Hur man utrustar sin båt för en extrem jordenruntsegling, hur man gör en riktig väder- och ruttanalys, om de fantastiska naturupplevelserna och framför allt om valet att välja en annan verklighet än finansvärlden, berättar Arne och Heléne i boken “Vid nytt roder”.

Boken utkommer den 27 maj.

Bilden: Hallberg-Rassy 62 “Yaghan” i Antarktis. Foto: Arne Mårtensson.