22 maj, 2009

Marie Björling till VM i dammatchracing i Lysekil

Den gångna helgen avgjordes den sista platsen till VM under en svensk kvalsegling i samband med Nordic Women’s Match Racing Tour i Skovshoved i Danmark. Tidigare världsettan Marie Björling, som haft ett tvåårigt uppehåll, knep den sista ”wild card-platsen” till VM i Lysekil i sommar.

Marie Björling är en av världens mest framgångsrika matchracingseglare. I över tre år var hon rankad etta i världen. Hon har fyra VM-silver och ett VM-brons i medaljsamlingen. Hon är numera trebarnsmamma och har därför haft ett tvåårigt uppehåll. Kappseglingen i helgen var den första tävlingen som Marie Björling och hennes besättning deltog i sedan uppehållet. Med världseliten på plats och en mycket jämn kappsegling tog laget en hedervärd fjärdeplats och vann det svenska kvalet till VM.

– Det var tufft motstånd med många topprankade och mycket duktiga seglare. Med tanke på att det var första tävlingen på två år är vi väldigt nöjda med vår fjärdeplats och ser att vi ligger nära toppen. Med lite träning har vi bra slagläge till VM i sommar. Vi har erfarenheten, det fungerar bra ombord och vi är mycket peppade att segla tillsammans igen, säger Marie Björling.

Det är mycket jämnt under kappseglingarna bland topplagen. Och aldrig förr har VM eller Lysekil Women’s Match haft så hög standard på deltagarna. Samtliga högst rankade i världen kommer att vara på plats. Och Marie Björlings comeback innebär ytterligare en utmanare till guldmedaljen.

– Det är verkligen den absoluta eliten som kommer att delta i VM i sommar. Nivån blir allt högre. Alla satsar stenhårt inför VM, speciellt med tanke på att matchracing för tjejer är en ny gren till OS i London 2012, säger projektledare Anna Holmdal White, som även ingår i Marie Björlings besättning.

12 skeppare till VM (med dagens världsrankingordning i parentes):

Claire Leroy (1) FRA

Linda Rahm (2)SWE

Lucy MacGregor (3) GBR

Lotte Meldgaard Pedersen (4) DEN

Silke Hahlbrock (5) GER

Sally Barkow (8) USA

Katie Spithill (9)AUS

Anna Kjellberg (10) SWE

Christelle Philippe (11) FRA

Camilla Ulrikkeholm (12) DEN

Nicole Souter (15) AUS

Marie Björling (-) SWE

ISAF Women’s Match Racing World Championship 2009 / Lysekil Women’s Match är med 50 000 Euro i prispengar världens största tävling i matchracingsegling för damer. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan förstås och följas av publiken. Tolv av världens främsta kvinnliga matchracingskeppare deltar varje sommar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar. Huvudsponsorer för Lysekil Women’s Match är Preem och Stena Bulk, med Carpe Diem Beds of Sweden, Concordia Maritime, Sebago och Lysekils Kommun som partners. Evenemanget arrangeras 27 juli-1 augusti.

Läs mer: www.lysekilwomensmatch.se