25 maj, 2009

Ericsson Racing Team snabbast över Atlanten

Ericsson Racing Team tog tredje raka etappsegern i Volvo Ocean Race när Ericsson 4 – med internationell besättning – var först över mållinjen tidigt på söndagsmorgonen utanför Galway på den irländska västkusten. För systerbåten Ericsson 3 gick det sämre. Den nordiska besättningen var visserligen bara fem timmar efter vinnarna, men fick ändå nöja sig med sjunde plats.

Efter sju etapper har Ericsson 4 fyra etappsegrar och Ericsson 3 har en.

Den dryga veckolånga kappseglingen från Boston över Atlanten till Irland har bjudit på en hel del dramatik. Ericsson 3 seglade på en val och fick skador på kölen medan Puma seglade sönder ett roder, i de mycket hårda vindarna. Etappen har bjudit på det mesta som mycket tjock dimma, hårda vindar och kallt väder.

Och de var de erfarna seglarna på Ericsson 4 som behärskade Atlanten bäst.

– Vi är givetvis mycket lyckliga just nu. Det har varit en stökig seglats in till Galway men vi lyckades pressa vår båt ganska hårt utan att ta några risker, säger skepparen Torben Grael.

Lika lycklig var inte Graels kollega och kompis på Ericsson 3, Magnus Olsson

– Jag är besviken. Samtidig tycker jag att vi seglade bra. Därför är det frustrerande att vi inte nådde en pallplats. I ett kort perspektiv har våra egon fått sig en törn samtidigt vet vi hur svårt det är att vara i toppen, säger Magnus Olsson.

Annars började etappen väldigt bra för det nordiska gänget som under de första dygnen låg i topp och såg ut att kunna vara först till scoringgaten. Men då seglade man på en stor val och fick skador på kölen och ett av sina “daggerboard”, dvs de “svärd” som stabiliserar båten. Skadorna gjorde att Ericsson 3 rasade genom fältet från första till sist plats.

– I slutet chansade vi lite när vi försökte avancera, men det lyckades inte. Det här kommer att göra ont ett par dagar, men sedan måste vi fokusera på in port-racet i Galway och kommande etapper, säger “Mange” Olsson.

Båtarna kommer nu att stanna i Galway knappt två veckor. Lördag 30 maj avgörs in port-racet och lördagen efter (6 juni) går starten av etapp åtta från Galway till Marstrand på den svenska västkusten. Dit beräknas båtarna komma 10 juni och stanna till 14 juni, då båtarna seglar vidare mot Stockholm.

VOLVO OCEAN RACE EFTER SJU ETAPPER (AV TIO)
1. Ericsson 4, 92 poäng
2. Telefónica Blue, 77.5
3. Puma, 76
4. Ericsson 3, 60
5. Green Dragon, 52
6. Telefónica Black, 36
7. Delta Lloyd, 29.5

Länk: www.ericssonracingteam.com