27 maj, 2009

Induktionsplatta för sommarstuga och båt

OBH Nordica fortsätter att underlätta vardagslivet för svenska folket genom att ta fram finurliga, praktiska och snygga produkter. Den nya induktionsplattan som företaget nu lanserar framstår som den felande länken mellan det moderna hemmaköket med all upptänklig köksutrustning och den enkla kokvrån i sommarstugan med några gamla uttjänta kokplattor som det tar evigheter att få varma.

Just matlagning kan vara svårt att få till på semestern på grund av dåligt utrustade sommarkök. Ofta har sommarstugor, båtar och husvagnar ganska undermåliga spisar och kokplattor som sett sina bättre dagar. Du hinner förgås av hunger innan potatisvattnet kokat upp. Pannbiffarna blir grådaskiga i stället för den läckra stekytan du hade tänkt dig på grund av den dåliga värmen i stekpannan. Men lugn, med den nya induktionsplattan från OBH Nordica har du löst sommarens matlagningsproblem.

Det fiffiga med OBH Nordicas nya induktionshäll i kokplattsformat är storleken och snabbheten. Med en bredd på 28 cm och ett djup på 32 cm får den plats i även den minsta kokvrå. Och så går det fort! I stället för en vanlig spis där själva plattan blir varm, alstras värmen främst av magnetism. Tekniken går ut på att varierande magnetfält under hällen inducerar strömmar i kastrullen eller stekpannan för att på så vis skapa värme. En induktionshäll blir alltså inte varm i sig, utan det är endast kastrullen eller stekpannan som värms upp. Verkningsgraden blir också högre än på en vanlig spishäll. Att koka upp vatten går ungefär lika fort som i en vattenkokare.

Det enda man behöver tänka på är att inte alla kokkärl fungerar på en induktionshäll. Kastruller och pannor måste vara ferromagnetiska, till exempel gjorda av järn. Däremot kan man inte använda kokkärl av glas, aluminium eller av de flesta typer av rostfritt stål. Men det kan vara värt att investera i några nya kastruller för att få uppleva matlagning på induktionshäll. Har man en gång prövat vill man aldrig tillbaka!

OBH Nordicas induktionsplatta har keramisk glashäll, LED-display med blått bakgrundsljus, timer upp till 180 minuter, digital temperaturinställning 60-220°C och automatisk avstängning efter 60 sekunder.

Pris: 1 195 kr

Kommentarer

Fredrik 14:00:48 2009-05-27

En liknande produkt (för knappt halva priset) säljer Kjell & Co sen länge:
http://www.kjell.com/?item=48250&path=402000000,415500000

Stefan 13:40:37 2010-11-22

Och här har vi Julas som är ännu billigare:
http://www.jula.se/induktionsplatta-2000w-230v-138596

Marcus 10:59:31 2013-02-21

just nu 399:- på Järnias butiker. Gäller fram till den 10/3 2013

Mugge Bigge 09:48:13 2013-02-22

Lägg till ordet "marin" framför produktnamnet och du kan sälja den för dubbla priset hos båttillbehörs handlare. Funkar alltid…