1 juni, 2009

Trådlös router låter flera dela på 3G-anslutning

Nu kan flera användare i till exempel en båtklubb på ett enkelt sätt dela på samma mobila 3G-bredband i ett trådlöst lokalt nätverk. Den svenskutvecklade 3G-routern Dovado UMR gör det möjligt att ge många samtidiga användare tillgång till mobilt bredband såväl hemma som i sommarstugan, i husvagnen eller i båten.

Det är lätt att komma igång med Dovados 3G-router. Den har en inbyggd installationsguide, som steg för steg leder användaren genom hela installationen. Det är i princip bara att ansluta datorn, koppla in USB-modemet i routern och följa instruktionerna.

Dovado UMR fungerar med strängt taget alla 3G- och Turbo 3G-modem som finns på den svenska marknaden. För närvarande finns det stöd för närmare 60 modemtyper. Det finns heller ingen begränsning när det gäller operatörer.

Unikt för Dovado UMR är att den är framtidssäker, genom att användaren enkelt kan uppgradera den över nätet. Det innebär att användaren utan kostnad kan ladda ner ny sk firmware, både för t ex nya USB-modem med högre kapacitet och för fler funktioner när de blir tillgängliga.

En annan unik funktion är möjligheten att styra routern på distans, genom att skicka SMS till 3G-routern. Det går bland annat att starta och stoppa 3G-anslutningen, starta om routern och att kolla status (inklusive IP-adress, signalstyrka och månadens trafikvolym). Routern kan även skicka SMS om något har hänt eller om en förinställd trafikvolym har uppnåtts.

Datorerna ansluts till Dovados router antingen via trådlöst WLAN (802.11b/g) eller direkt med nätverkskabel till någon av de fyra Ethernetportarna. Routern kan förstås användas för mer än bara datorer. All utrustning med WLAN-funktion kan dra nytta av den delade 3G-anslutningen: t ex iPhone och andra mobiltelefoner, iPod Touch och spelkonsoler.

– Bara i Sverige finns det en stor marknad för vår 3G-router, med över en miljon användare av mobilt bredband. Dessutom har vi redan nu sett att det finns ett mycket stort intresse även internationellt, säger Erik Arthur som är svensk vd för Dovado.

Pris cirka 1 100 kr.

Dovado UMR säljs i Sverige genom en rad återförsäljare som Dustin, Kjell & Co, Clas Ohlson med flera.