7 juni, 2009

Volvo Ocean Race på väg mot Marstrand

GALWAY (6 juni 2009) – På lördagseftermiddagen smällde startskottet i irländska Galway för den åttonde etappen av jorden runt-kappseglingen Volvo Ocean Race. Och nu är båtarna på väg mot Sverige. Troligen går de i mål i Marstrand redan på onsdag om vinden står sig.

– Det ska bli underbart roligt att komma hem till Norden och Sverige. Och jag lovar att vi vill visa alla nordbor hur bra vi har blivit på havskappsegling, säger Magnus Olsson skeppare på Ericsson 3

Lördagens start på den irländska västkusten bjöd ovanligt nog på friska vindar runt 10 sekundmeter. Annars har det snaraste varit rutin att etappstarterna skett i lätta vindar. Ericsson 4, med internationell besättning, kom iväg bäst och ledde den sju båtar stora flottan ut från Galway, söderut mot Fastnet Rock och den engelska kanalen.

– Alla i besättningen är utvilade och redo. Det har varit frestande att delta i festande som pågått varje kväll i två veckor här i Galway, i en mycket gästvänlig atmosfär. Men vi är alla redo för etappen upp mot Marstrand, sade Torben Grael skeppare på Ericsson 4 precis innan starten.

Några timmar efter starten var samtliga båtar väl samlade. Ericsson 4 ledde före Telefonica Blue, Puma och Delta Lloyd. Nordiska Ericsson 3 låg på femte plats, men bara en distansminut från systerbåten Ericsson 4 längst fram

Båtarna ska ta sig igenom den engelska kanalen och runda ett par bojar utanför Rotterdam innan de sätter kurs norrut mot Skagen på den danska nordspetsen och sedan nästan rakt österut in mot etappmålet Marstrand. Troligen är de i mål under onsdagen 10 juni. De stannar sedan till söndag 14 juni då etapp nio startar mot Stockholm. Dit väntas båtarna komma 16 juni. Stoppet i Stockholm sträcker sig till 25 juni med ett in port-race på Kanholmsfjärden den 22 juni. Hela tävlingen avslutas i S:t Petersburg 27 juni.

VOLVO OCEAN RACE EFTER IN PORT-RACET I GALWAY
1. Ericsson 4, 94 poäng
2. Telefónica Blue, 81
3. Puma, 80
4. Ericsson 3, 62.5
5. Green Dragon, 53
6. Telefónica Black, 39
7. Delta Lloyd, 31

Länk: www.ericssonracingteam.com

För rörliga bilder besök: www.r2prod.net/ERT/ eller www.thenewsmarket.com/ericsson

Foto Ericsson 3. Fotograf: Rick Tomlinson/Volvo Ocean Race.