8 juni, 2009

Barnfamiljer väljer Sverige för sin semester

En kartläggning Svensk Direktreklam gjort med hjälp av Sifo Orvesto Konsument visar att svenskarna lägger dryga 25 miljarder kronor per år på semesterresor i Sverige. Det är lika mycket som hushållens totala utlägg för livsmedel. Svenskarna gillar att semestra i Sverige och 82 % av Sveriges befolkning har utgifter för semesterresor inom landet.

Sverige är av flera orsaker ett intressant val för barnfamiljer när det är dags för sommarsemester. Den rådande lågkonjunkturen blir ytterligare en anledning till att förlägga semesterresan på hemmaplan.

Undersökningen är beräknad på de som spenderar mer än genomsnittet och som har barn i åldern 0-14 år. Denna specifika målgrupp, som består av drygt 1,3 miljoner svenskar, investerar närmare 10 miljarder kronor på semesterresor i Sverige varje år. I snitt lägger de mer än 200 % mer på sin Sverigesemester än svensken i allmänhet. Tillsammans står barnfamiljer för hälften av den totala spenderingen.

Resultatet av kartläggningen visar att en majoritet av de mest ressugna Sverigeturisterna bor i villa men även vissa lägenhetsboenden utmärker sig. Med hjälp av analysföretaget Experians Mosaic-system kan man utläsa att bland annat följande livsstilstyper tillhör gruppen:

• Bantning och barnavård
• Köpstarka barnfamiljer
• Nya villor och barn
• Konventionella familjer

En attraktiv och upptagen målgrupp som är svår att nå via traditionella medieval. Direktreklam är en av två mediekanaler där målgruppen lägger mer tid än svensken i genomsnitt.

– Vi har tagit reda på var de mest ressugna barnfamiljerna bor och hur man bäst når dem. Nu kan barnfamiljer som gärna semestrar i Sverige läggas till listan över köpstarka grupper där direktreklamen har en hög räckvidd, säger Göran Kontin marknadschef på Svensk Direktreklam.

Källa: Orvesto-konsument 2008, Experian Mosaic