8 juni, 2009

Fler kunder och båtar trots lågkonjunkturen

Trots den rådande lågkonjunkturen, som även har drabbat båtbranschen hårt, finns det ljuspunkter i verkligheten. Det framkommer av färsk statistik från båtförsäkringsbolaget Atlantica. Enligt företaget är det fler som försäkrar sina båtar den här våren än året innan, och det är färre som har sålt sin båt än förra året.

I lågkonjunkturens Sverige är det många som känner av den minskade viljan att konsumera och investera. Men på Atlantica ser man inga stora tecken på lågkonjunktur. Atlanticas marknadsandel har ökat stadigt de senaste åtta åren och med drygt 10 procent enbart de två senaste åren. Den här våren har bolaget både fått fler kunder samt att färre redan existerande försäkringstagare valt att avsluta sin båtförsäkring jämfört med året innan.

– Vi trodde att vi skulle märka av lågkonjunkturen den här säsongen eftersom den senaste tiden varit jobbig för många av våra ombud i båtbranschen. Men så blev det inte. Svenskarna har en otroligt lojal inställning till sina båtar och båtliv och är trogna sitt fritidsintresse, även i lite sämre tider. Det säger Conny Landström, affärsområdeschef för Atlantica.

700 000 fritidsbåtar i Sverige
Atlantica är störst i landet inom försäkring för fritidsbåtar, räknat i premievolym. Bolaget har funnits sedan 1916 och har stor erfarenhet och kunskap om fritidsbåtsbeståndet i Sverige. Mer än en halv miljon svenskar har en egen båt.

Det finns ungefär 700 000 fritidsbåtar i hela landet, enligt Båtlivsundersökningen som gjordes 2004. 150 000 är övernattningsbara båtar. En sjättedel av båtarna är segelbåtar, resten motorbåtar. Den långa svenska kusten och vårt historiska arv när det gäller båtar och båtliv bidrar till ett genuint båtintresse. Varannan svensk tillbringar minst en dag på en fritidsbåt varje år.

– Det är ett gott tecken att många väljer den vila och rekreation som båtlivet innebär, oavsett konjunktur. Vi är specialiserade på fritidsbåtsägarnas önskemål och behov och har 55 000 trogna kunder. Deras båtar är vårt gemensamma intresse säger Conny Landström.

Länk: www.atlantica.se