17 juni, 2009

Uppsalatrio vann Ericsson Jr Cup

Första gången de seglade tillsammans var i måndags. De vann grundserien och kom tvåa i sin semifinal. De ledde finalen från start till mål. Emil Malmström, Charlie Ekberg Ehnlund och Oscar Mark från Uppsala KF vann Ericsson Jr Cup. – I grundserien har vi först och främst seglat safe, målsättningen har hela tiden varit att gå vidare. Där har vi inte chansat utan hela tiden gått på säkerhet, berättar skeppare Emil Malmström.

– Men i finalen vågade vi satsa lite mer. Där är det mer allt eller inget som gäller, skjuter Charlie Ekberg Ehnlund in.

Emil Malmström, 19 år, seglar 470 i ungdomslandslaget och Charlie Ekberg Ehnlund, 19 år, seglar 49er, men gör gärna gästspel i andra klasser när tillfälle ges. Med sig i besättningen har de Oscar Mark, 10 år, som har seglat optimist i två år.

– Det känns tryggt att ha Oscar med. Det är en lugn kille som gör allt han ska och inte bryr sig om när vi skriker fram och tillbaka, säger Emil.

– Honom valde vi med omsorg, säger Charlie och klappar om Oscar.

Förutom äran har Ericsson Jr Cup-mästarna också vunnit ett dygn med besättningen från Ericsson 3. Läge att ladda för segling och frystorkad mat, alltså.

– Japp, frystorkat är något jag alltid har längtat efter, säger Charlie och skrattar stort medan vattnet fortfarande rinner om honom efter det obligatoriska doppet alldeles nyss.

– Killarna seglade taktiskt bra och bevakade sin ledning hela tiden. Det som är värt att notera är att både Emil och Charlie är sistaårsjuniorer och alltså inte får vara med nästa år. Då blir det Oscars uppgift att föra kunskapen vidare, och det är precis det som är poängen, säger Stefan Rahm, förbundsdirektör och sportchef på Svenska Seglarförbundet.

– Ericsson Jr Cup blev precis så bra som vi hoppats på, med bra väder och täta seglingsrace alldeles nära land.

Resultat

1. UKF1 – Emil Malmström, Charlie Ekberg Ehnlund, Oscar Mark

2. FIN1 – Kaarle Tapper, Miikka Nikkilä, Joonas Wikström

3. XSS1 – Nicolas Fadler Martinsen, Kristian Hammarström, Magnus Andersson

4. JKV1 – Jakob Andrén, Sara Larsson, Patric Jakobsson

5. KKF3 – Gustav Gräsberg, Jonatan Högström, Johan Carlsson

6. ÄSSS2 – Petter Englund, Carl Hannson, Adam Gustafsson

7. LBSK2 – Julia Gross, Olivia Strömblad, Anna Hagberg

8. KKKK1 – Oscar Lundqvist, Carl Strömbeck, Gustaf Larsson

Länk: www.ssf.se