26 juni, 2009

Hurtigruten omgiven av valar

Den 17 juni utanför Trondheim fann sig Hurtigrutens skepp MS Finnmarken omgivet av ett stim grindvalar, upp till 100 stycken. Marinbiologer på platsen kallar detta för en sensation och uppger att det är en unik upplevelse.

– Det var en fantastisk upplevelse, en majestätisk syn! säger kapten Jon Olaf Klodiussen. Han stod på bryggan när skeppet seglade genom Trondheimfjorden och besättningen fick syn på valarna. Kaptenen seglade försiktigt in i valstimmet och skeppet befann sig mitt ibland dem i 30 minuter.

– Vi hade över 400 passagerare som hängde över relingen för att se djuren leka runt skeppet. Vädret var fantastiskt, naturen underbar, och vad mer kan man önska än att få se dessa majestätiska djur leka i havet mitt framför ögonen? Våra gäster uppskattade detta något enormt.

Forskningsfartyget Gunnerus fanns också på plats. Marinbiolog Geir Johnsen uppger att detta är hans mest unika upplevelse någonsin.

– Detta är en stor händelse också för oss forskare! Det är en sällsam syn. Valarna simmade tillsammans i familjer och lekte runt fartyget, säger Johnsen.

Det norska polarinstitutet (Norsk polarinstitutt) uppskattar att det finns runt en miljon grindvalar i hela Nordatlanten. Denna art har ett socialt beteende och simmar ofta tillsammans i stora stim. Grindvalen tillhör delfinfamiljen och kan bli upp till 7 meter lång. Honvalarna kan bli 60 år.

Länk: www.hurtigruten.com