4 juli, 2009

Målgången påbörjad i Eurocard Gotland Runt

Vid passagen av Gotska Sandön, liksom i området mellan Almagrundet och mållinjen vid Skanskobb utanför Sandhamn rapporteras ökande vind och betydligt bättre seglingsförhållanden än hittills under årets Eurocard Gotland Runt. I de 9 klasser som på återvägen rapporterar vid Sandön har hittills 34 båtar passerat. Utöver de nio klassiska yachter som i går och i natt gått i mål i den klasiska klassen har ett tiotal båtar nu passerat mållinjen vid Skanskobb. Bland dem finns några givna och flera potentiella klassegrare. Samtliga klassettor belönades med Line Honour, äran att vara först över mållinjen.

Första båt i mål vid Sandhamn under lördagen var Sifverfågel från KSSS, som korsade linjen 10.11 och med största sannolikhet vinner LYS klass D. Mindre än en timme efter Silfverfågel, klockan 10.56, gick Norrköpingsbåten Perfect Excuse i mål i klass ORC International D. Också den båten har goda möjligheter att bli klassegrare. I LYS D har också Dehlta från SSSV med Leif Englund som skeppare gått i mål, liksom Amarone, Shakira, Elixir och estländska Silva i ORC International D. Air 4 var första båt i mål i IRC C och Sofia XV var först in i LYS klass C. Anthem är också i mål i IRC C liksom Kristin.

Vid Rundningen vid Gotska Sandön var ställningen som följer:
I klass IRC C ledde norska Magic på korrigerad tid. Tvåa var Air IV och trea var Kristin.
I klass LYS C rundade Sofia XV som första båt. Hon är nu nära mållinjen vid Skanskobb.
I klass LYS D ledde Silfverfågel vid Gotska Sandön före MK-produkter och Ancella.
I ORC Club D ledde finska Aino före landsmannen Anna Nimue och polska Fourwinds med Lilla Ida på fjärde plats.
ORC International, den klass som totalsegraren i Eurocard Gotland Runt utses i, toppades vid Gotska Sandön av DuSoleil II, Plan Ett och UK Syversen.
ORC International D leddes av Perfect Excuse, som också var andra båt i mål vid Skanskobb, med trolig klassvinst som följd. Tvåa var Elixir och trea Amarone, som också gått i mål.

Av de stora båtarna i Grand Open OR har Ericsson rundat Gustaf Dalén som etta, följd av Hyundai.
Grand Open IRC leddes vid Gustaf Dalén av Varuna med TP 52:orna Ran och Artemis som tvåa och trea. De två TP 52-orna har nu rundat Almagrundet och är på väg in mot Skanskobb och Sandhamn.

FAKTA
Gotland Runt har arrangerats av KSSS sedan 1937. Man tävlar i klasserna ORC Int, ur vilken totalsegraren utses, ORC Club, IRC, SweLYS/SRS, Classic, och Entyp.

Starten går utanför Sandhamn, onsdagen den 1 juli kl 12.00. Målgången beror på väder och vind.

Banrekordet för enskrovsbåtar är från 1999; och lyder på 10,88 knop. Fartrekordet för flerskrov, 14,38 knop, innehas av Andreas Nylöf satt förra året med 60-fotstrimaranen HiQ.

Länk: www.ksss.se

Foto
Silverfågel med skeppare Pontus Brenter, klubb KSSS.