5 juli, 2009

Anna Kjellberg bara en båtnos från seger

Närmare en seger utan att vinna kunde Anna Kjellberg inte ha varit i finalen i Match Cup Sweden i Marstrand. Katie Spithill vann damfinalen i matchracing med några ynka decimetrar efter fem matcher. – Det här var det roligaste jag varit med om, men ändå skitsurt och tårar – men tack alla tjejer i teamet, vi har gjort allt rätt, utbrast 25-åriga Anna Kjellberg efter tävlingen.

Finalen i damklassen i Match Cup Sweden utvecklade sig till en nervpirrande thriller. Omåttligt populära Lerumstjejen Anna Kjellberg och hennes nya team hade för andra gången på två år tagit sig till finalen med en fantastisk grundserie under veckan mot världens bästa damseglare.

I finalen mot australiensiska Katie Spithill mötte hon en seglare som kört matchracing sedan hon var 16 år och seglar kontinuerligt internationellt. Men Anna var lugn, laddad och i form.

Första matchen började med en tjuvstart för Anna. Katie Spithill tvingade rutinerat Anna över linjen. Men det straffet kompenserade Annas team med fantastisk snabb segling och seger i första. I nästa match fick Katie Spithill två straff redan i taktikseglingen före starten, och kunde aldrig hota Anna som gick in med 2-0 inför den tredje matchen.

Spänningen hölls uppe i den tredje matchen där Anna inte var tillräckligt aggressiv i starten och lät Katie Spithill rinna iväg och ta ledningen. En ledning hon aldrig lyckades hämta hem.

Katie Spithills team blev mer och mer vana vid båten och från den tredje matchen märktes en stor skillnad i tuffhet och taktiska finter mot de första matcherna.

– Vi hittade plötsligt farten i båten och lyckades bra med starterna, och sedan gällde det för oss att hålla i Anna ifrån oss, sa Katie Spithill.

Den fjärde matchen blev dramatisk från start. Båda båtarna tjuvstartade och fick vända för omstart och strax efter fick Anna ett straff för ett felaktigt slag. Det var ett straff som hon sen försökte ta, två båtlängder före Spithill, på mållinjen efter en nervdallrande segling, men Spithill vann.

I femte och avgörande låg Spithills och Kjellbergs team och bevakade och slog fram och tillbaka för att försöka knuffa bort varandra från idealspåret. På det avgörande medvindsbenet med spinnaker mot mål låg båtarna i princip bredvid varandra. Anna provade en sista gipp 50 meter före mål för att försöka gå förbi Spithill, men australiensiskan höll ända fram. I mål var det bara ett par decimeter båtnos som skilde teamen åt.

– Så nära! Fy så fruktansvärt, sa Anna och brast ut i tårar. Hon hade för andra gången blivit tvåa i Match Cup Sweden efter en fantastisk insats.

Men efter att ha kommit i hamn och talat med sin coach Barbro Sundberg kunde hon se saken med andra ögon.

– Det här var ju superbra träning inför VM i Lysekil i augusti. Nu ska vi ta med oss detta och köra hårt i Lysekil, sa Anna Kjellberg.

De här situationerna har Anna och teamet tränat på med sin mentala coach Barbro Sundberg.

– Vi har jobbat med målbilder, att se oss vinna i varje slag, i varje manöver och det har gjort att teamet fungerar så bra tillsammans. Varje medlem har sedan i uppgift att utveckla sin uppgift.

– Yttersta målet är att vi ska bli det mest kompletta teamet i världen, säger Anna Kjellberg.

I matchen om tredje pris vann Linda Rahm, vilket hon också gjorde för två år sedan.

– Att bli tvåa och fyra är surt, men att bli trea känns som en seger, sa Linda Rahm efter prisutdelning.

Match Cup Sweden
Final damer
Katie Spithill, Australien – Anna Kjellberg, Sverige 3-2
Match om tredje pris
Linda Rahm, Sverige – Lucy Macgregor, Storbritannien, 2-0

Final results:
1. Katie Spithill
2. Anna Kjellberg
3. Linda Rahm
4. Lucy Macgregor

Länk: www.matchcupsweden.com