5 juli, 2009

Peter Gilmour vann Match Cup Sweden 2009

Kungen av Marstrand är tillbaka. För sjunde gången vann Peter Gilmour från Australien Match Cup Sweden i Marstrand. Det var Gilmours erfarenhet, lugn och slughet som avgjorde VM-deltävlingen i matchracing. Finalen mot fransmannen Mathieu Richard slutade 3-0.

Kungen av Marstrand är tillbaka. För sjunde gången vann Peter Gilmour från Australien Match Cup Sweden i Marstrand. Det var Gilmours erfarenhet, lugn och slughet som avgjorde VM-deltävlingen i matchracing. Finalen mot fransmannen Mathieu Richard slutade 3-0.

– Den här segern beror på att vi är ett solitt team som seglat ihop länge, och alla har gjort sitt yttersta hela vägen, sa Peter Gilmour direkt efter sin seger.

Peter Gilmour blev bara bättre ju närmare finalen han kom. Ställd mot tre fransmän i semifinalerna fick han möta världsrankade tvåan Mathieu Richard, som slagit nuvarande världsettan Sébastien Col i semifinalen.

Peter Gilmour gjorde inga misstag, seglade säkert och lämnade aldrig Mathieu något utrymme att rinna iväg till någon matchseger. Mathieu Richard fick spela ut ett brett register av tricks, men var aldrig tillräckligt aggressiv i sin segling för att kunna hota Gilmours rutinerade team. Den erfarne Gilmour, som vunnit sju titlar, vilket är fler tävlingar än någon annan i Match Cup Sweden, hade i kvartsfinalen lurat det svenska hoppet Johnie Berntsson till ett misstag och därmed tagit en plats i semifinalen. I finalen seglade han och teamet på toppen av sin förmåga och dominerade fullständigt över Mathieu Richard.

– Jag seglade på samma tuffa sätt som mot Col och försökte alla möjliga tricks men Gilmour seglade otroligt bra och det är bara att gratulera honom och teamet. Men jag är nöjd, det här är min bästa placering i Sverige, sa Richard.

Både Gilmour och Richard var lyriska över evenemanget och Marstrand som seglingsarena:
– Det här är en sensationellt bra och vacker arena, ett av de absolut bästa evenemangen på världstouren. Jag älskar att komma hit. Nästa år är jag 60 så jag tänker nog komma tillbaka de närmaste tio åren, sa Gilmour skrattande.

Över 115 000 åskådare såg Match Cup Sweden 2009.

Results Semifinals
Peter Gilmour v. Damien Iehl
3-0
Sébastien Col v. Mathieu Richard
2-3
Results Final
Peter Gilmour v. Mathieu Richard
3-0

Total Result Open
1. Peter Gilmour, Australia 50 000 USD
2. Mathieu Richard, France 34 000 USD
3. Sébastien Col, France 28 000 USD
4. Damian Iehl, France 20 000 USD
5. Magnus Holmberg, Sweden 16 000 USD
6. Torvar Mirskray, Australia 14 000 USD
7. Johnie Berntsson, Sweden 12 000 USD
8. Philippe Presti, France 10 000 USD
9. Peter Wibroe, Denmark 7 000 USD
10. Adam Minoprio, Australia 4 000 USD
11. Ian Williams, Great Britain 3 000 USD
12. Mattias Rahm, Sweden 2 000 USD
13. Björn Hansen, Sweden
14. Francesco Bruni, France

Total Result Women
1. Katie Spithill, Australia 14 000 USD
2. Anna Kjellberg, Sweden 11 000 USD
3. Linda Rahm, Sweden 9 000 USD
4. Lucy Macgregor, Great Britain 7 000 USD
5. Claire Leroy, France 2 000 USD
6. Nicky Souter, Australia 1 000 USD
7. Lotte Meldegaard Pedersen, Denmark 1 000 USD
8. Sally Barkow, USA

Länk: www.matchcupsweden.com