15 juli, 2009

Karlskrona värd för nytt Dam–SM i Matchracing

Bara två veckor efter Matchracing-VM i Lysekil för damer är det dags för de svenska elitdamerna att göra upp om SM-titeln i den allt populärare seglingsgrenen Matchracing. 12-14 augusti seglas Swedish Sail Cup, ett nytt Internationellt SM för damer i Karlskrona, och tävlingen samlar Sveriges främsta besättningar och flera internationella toppseglare.

– Vi är fantastiskt glada att få instifta den nya Internationella SM-tävlingen för damer. Målet är att detta ska bli ett stort återkommande internationellt mästerskap i samband med vår berömda maritima festival Sail Karlskrona, berättar Michael Fransson, vd för Arenabolaget i Karlskrona.

Redan nu är det klart att både Anna Kjellberg, som för andra året i rad blev tvåa i finalen i Match Cup Sweden i Marstrand i juli, och Linda Rahm, som även hon för andra året blev trea. Flera av de svenska besättningarna som tävlar i VM kommer även att ställa upp i Karlskrona, men konkurrensen är hård, endast åtta internationellt etablerade team kommer att få möjlighet till en startplats.

Båtarna blir av typen CB66 och seglas av tremannabesättningar.

– Med ett nytt SM för damer ökar vi möjligheterna för de svenska Matchracingseglarna att träna i tremannabesättningar inför OS 2012, där Matchracing blir en ny disciplin för damer, säger Martin Sohtell vid Brandspot, som tillsammans med Tallebryggans båtklubb och Karlskrona Segelsällskap ansvarar för det sportsliga arrangemanget.

Länk: www.karlskrona.se/sail