21 juli, 2009

Största privata yachten sjösatt åt Abramovich

Nu har världens dyraste privata yacht sjösatts. Den dyraste privatyachten någonsin har sjösatts. Det är den ryske oligarken Roman Abramovich, som bland annat äger både fotbollslag och oljebolag, som har sjösatt sin nya båt Eclipse. Hon är 170 m lång och är byggd vid det tyska prestigevarvet Blohm & Voss i Hamburg och kostar över 4 miljarder svenska kronor.

Som vanligt när det gäller den här typen av yachter är allt i toppklass. Bland annat har Eclipse två landningsplatser för helikoptrar, dubbla swimmingpools och en helt egen undervattensfarkost när ägaren och gästerna vill hitta på något alldeles extra.

Även oligarker drabbas som bekant av lågkonjunkturen, men Abramovich beställde Eclipse redan 2007 – innan lågkonjunkturen blev ett faktum – och har sedan dess gått i väntans tider. Dessutom hade han redan tre av världens mest påkostade och största privata yachter (”Pelorus”, ”Ecstasea” och ”Sussurro”) att spendera tiden med. Han har även varit på besök i Sverige och Stockholm med sina yachter.

Eclipse har 70 mans besättning och en säkerhetsutrustning som inte påminner om några vanliga fritidsbåtar. Liksom vissa schejkyachter har Eclipse även ett försvarssystem med robotar.

En av de första turerna när Eclipse står helt färdig nästa år blir till fotbolls-VM i Sydafrika. Den mycket fotbollsintresserade Abramovich ska bo i fartyget under turneringen, om och när han kommer på besök.

För konstruktionen av Eclipse står Terence Disdale. Båten är på 13 000 bruttoregisterton och har en beräknad toppfart på 33 knop med en marschfart på 22 knop. Hon är därmed något längre än ”Dubai”, schejken Mohammed bin Rashids 530 fot privata yacht, som hittills har klassats som världens största privata yacht. Båtägare i den här divisionen spelar dock i en helt egen division så ett bra tips är att bin Rashid kommer att satsa på en ännu större yacht till sig själv framöver.

Underhållet för Eclipse beräknas till minst 50 miljoner Euro per år.

Kommentarer

Landkrabban 15:35:31 2009-07-21

Man skulle kunna ta en tur ut under helgen. Om man fick låna den och om man hade råd med driftskostnaden den helgen.

carl 21:25:14 2012-08-20

hej jag tycker att båten är väldigt fin och cool. hälsningar carl 9 år

lennart 15:56:54 2013-02-21

jag tycker detta är sjukt!!!!