28 juli, 2009

Världsmästare till Dam–SM i matchracing

Ett mycket starkt startfält kommer till Karlskronas Internationella Dam-SM i Matchracingsegling. Fem av Sveriges främsta kvinnliga seglare får möta en världsmästarinna och två seglare i Danmarks internationella toppskikt i det nyinstiftade dammästerskapet i Matchracing i Karlskrona 12-14 augusti.

Sveriges just nu ledande kvinnliga matchracingseglare, Anna Kjellberg och Linda Rahm, ställs inför hårt svenskt och internationellt motstånd när den första Internationella Dam-SM-tävlingen ska seglas i Karlskrona 12-14 augusti.

Anna Kjellberg, 25, GKSS-seglare från Lerum utanför Göteborg, har två år i rad gått till final och blivit tvåa i världscuptävlingen Match Cup Sweden i Marstrand, och Linda Rahm, GKSS, blev för andra året trea i tävlingen som avgjordes i början av juli.

När startlistan för Dam-SM fastställdes i måndags står det klart att förra världsmästarinnan i E-jolle, Svenja Puls från Tyskland, som gör en hård satsning på Matchracing, och de danska toppseglarna Trine Abrahamsen, KDY, och Camilla Ulrikeholm, KDY, bjuder på det internationella motståndet.

Sverige representeras förutom av Anna och Linda av GKSS-seglarna Anna Kjellgren, Karin Hagström och Jenny Axhede. Flera av de svenska besättningarna tävlar också i VM i Lysekil kommande helg. GKSS-seglarna Karin Hagström och Jenny Axhede, som tävlar i Marie Björlings besättning i VM, är heta aspiranter på topplaceringar i Dam-SM. Även Anna Kjellgren från samma klubb har visat god form.

I Internationella Dam-SM i Karlskrona, som ingår i den maritima festivalen Sail Karlskrona, seglas båtar av typen CB66 med tremannabesättningar, en tävlingsform i Matchracing som från och med 2012 blir ny OS-gren.

– Vi är mycket glada över ett så bra startfält, det här blir en fantastiskt fin start på evenemanget, säger Michael Fransson, vd för Arenabolaget i Karlskrona. Avsikten är att vi ska etablera en internationell stortävling i Matchracing för damer varje år den här veckan i Karlskrona.

Startande i Int. Dam-SM i Matchracing, Karlskrona, 12-14 augusti 2009:
Sverige: Anna Kjellberg, Linda Rahm, Anna Kjellgren, Karin Hagström, Jenny Axhede, GKSS.
Danmark: Trine Abrahamsen och Camilla Ulrikeholm, DKY
Tyskland: Svenja Puls, NRV

Länk: www.karlskrona.se/sail

Foto: Dan Ljungsvik.