27 juli, 2009

Dam-VM i matchracing i Lysekil invigs idag

Idag invigs Lysekil Women’s Match, som i år är värd för VM i matchracing för damer. VM hölls för första gången 1999 i Italien och har varit en årlig händelse sedan dess. I år är tävlingen av ännu högre intresse, eftersom det är första VM i en fyra års satsning som kulminerar med OS I London 2012, där damernas matchracing är en ny gren på det olympiska programmet. (Bilden är från tävlingarna i Lysekil 2008.)

Tre svenskor deltar i VM i Lysekil med hårt motstånd från Frankrike, USA, Storbritannien, Australien, Danmark och Tyskland.

Linda Rahm från Göteborg har visat sig nästan oslagbar under tidigare världscuptävlingar i Lysekil med två segrar på raken 2007 och 2008. Här gäller det för Linda att försvara sin imponerande insats och slåss för världsmästartiteln. 2006 nådde hon pallplats i VM i matchracing med en hedervärd bronsmedalj. 2007 blev hon svensk mästare och utsågs till årets seglare i Sverige. Under 2008 gick matchracingkarriären fortsatt spikrakt uppåt och hon har varit rankad tvåa i världen ända fram till juli i år då hon klev ner två steg.

– Konkurrensen är knivskarp. Det är sex sju lag som har chans till guldmedalj och därför gäller det att hålla ihop det både mentalt och fysiskt hela vägen, säger Linda Rahm som satsar stenhårt på världsmästartiteln.

Lerumtjejen Anna Kjellberg har gått från att vara fördäckare i en matchracingbesättning till att nu vara en framgångsrik skeppare. VM i Lysekil och OS 2012 är hennes stora mål. I fjol fick Anna och hennes besättning ett wild card till Lysekil Women’s Match och förra året blev också teamets stora genombrott internationellt. För ett år sedan var hon rankad 23 i världen och har sedan dess klättrat till en imponerande 10:e plats på rankinglistan. Tidigare i juli i år tog Anna sig till final mot australiskan Katie Spithill (som vann) i den prestigefyllda tävlingen Match Cup Sweden på Marstrand.

Stockholmsbaserade Marie Björling är en av världens mest framgångsrika matchracingseglare. I över tre år var hon rankad etta i världen. Hon har fyra VM-silver och ett VM-brons i medaljsamlingen. Dessutom segrade Marie och hennes team i Lysekil Women’s Match 2004. Efter ett två år långt uppehåll tävlade Marie och hennes erfarna besättning i kvalet om den 12:e och sista platsen till VM. Hon knep den och insåg att det erfarna teamet fortfarande kan mäta sig med de allra bästa.

Svenskorna kommer att möta tufft motstånd av bland annat fransyskan Claire Leroy, som är den regerande världsmästarinnan och de sista fyra årens orubbliga världsetta på internationella seglarförbundet ISAF’s världsrankinglista. Hon kommer att försvara världsmästartiteln för andra året i rad.

Storbritanniens Lucy MacGregor, rankad trea i världen, är helt klart årets nykomling i dammatchracing och en uppstickare att räkna med. I fjol var hon rankad 22 i världen i damernas matchracing och nu är hon rankad trea, vilket säger en hel del om brittiskans imponerande prestationer. Lucy satsar stenhårt på OS 2012 i London, där hon kommer att vara den stora hemmafavoriten.

Australiskan Katie Spithill vann det prestigefyllda Match Cup Sweden på Marstrand för ett par veckor sedan och blev därmed rankad världstvåa. Hon behärskar den danska VM-båten DS 37 väl och är på hugget att göra om sin bragd från Marstrand i Lysekil.

VM invigs måndagen den 27 juli. Tävlingarna börjar tisdagen den 28 juli. Världsmästarinnan koras lördagen den 1 augusti. Banan läggs i Kyrkeviksbukten vid Släggös klippor mitt i Lysekil, som också utgör naturliga läktare för de många åskådarna. Lysekil Women’s Match äger rum för femte gången i år i Lysekil och har blivit en stor publikmässig framgång.

12 skeppare till VM (med dagens världsrankingordning i parentes):
Claire Leroy (1) FRA
Katie Spithill (2) AUS
Lucy MacGregor (3) GBR
Linda Rahm (4) SWE
Lotte Meldgaard Pedersen (5) DEN
Silke Hahlbrock (6) GER
Sally Barkow (7) USA
Nicole Souter (8) AUS
Anna Kjellberg (10) SWE
Camilla Ulrikkeholm (13) DEN
Christelle Philippe (19) FRA
Marie Björling (wild card) SWE

ISAF Women’s Match Racing World Championship 2009 / Lysekil Women’s Match är med 50 000 Euro i prispengar världens största tävling i matchracingsegling för damer. I matchracing möts besättningarna två och två i spännande dueller som lätt kan förstås och följas av publiken.

Tolv av världens främsta kvinnliga matchracingskeppare deltar varje sommar i Lysekil Women’s Match, som arrangeras av Sailnet Lysekil AB i samarbete med Lysekils SS Gullmar.

Huvudsponsorer är Preem och Stena Bulk, med Carpe Diem Beds of Sweden, Concordia Maritime, Evidens och Sebago som partners samt Lysekils Kommun som värdstad.

Evenemanget arrangeras 27 juli-1 augusti.

Radiofrekvens Mix Megapol 94,6 direktsänder tävlingarna lokalt under hela evenemanget.

Länk: www.lysekilwomensmatch.se

Foto: Dan Ljungsvik.