3 augusti, 2009

Polsk seger första dagen i Starbåts- VM

92 båtar kom till start i den inledande delseglingen vid VM i Starbåt, på Kattegatt utanför Varberg och lyckades på en perfekt startlinje komma iväg redan i första startförsöket i en stadig ostsydostlig bris på 4-7 m/s.

Redan på första kryssen skedde en klar separering av fältet beroende på variation i den nordgående strömmen och bäst lyckades här slutsegrarna, fjolårets världsmästare, polackerna Kusznierewicz/ Zycki vilka hade en liten ledning redan vid första rundningsmärket.

Hemmafavoriterna Fredrik Lööf/ Johan Tillander låg här först på fjortonde plats men lyckades på första länsen segla upp sig till som fyra, efter italienarna Marazzi/de Maria och Santoni/ Toccoli. De ledande polackerna drog här klart ifrån övriga och tog en säker ledning i fältet.

På andra kryssbenet gick sedan Lööf/ Tillander upp till en klar andraplats efter polackerna, vilka höll ledningen hela seglingen igenom, även om svenskarna närmade sig under kryssarna men tappade något på undanvindarna. Kusznierewicz/ Zycki hade dock inga problem att hålla svenskarna bakom sig och tog en ohotad seger efter runt 2,5 timmas segling.

Bäst bland övriga svenskar lyckades Johansson/ Möller med en tionde och Dahlén/Carlsson på trettonde plats bland de 85 besättningar som fullföljde seglingen.

Starbåts- VM fortsätter under veckan med en segling varje dag t.o.m. fredag med lördag och söndag som reservdagar.

Foto: Oskar Kihlborg.