7 augusti, 2009

Skinnarmo lämnar Murmansk — nu börjar Nordostpassagen på riktigt

När Ola Skinnarmo och hans besättning lämnade Murmansk har de redan seglat 3000 sjömil. Trots det är expeditionen bara halvvägs. Och nu börjar äventyret på riktigt. — De ryska experterna ger oss 50 procents chans att klara oss igenom isen, säger Ola Skinnarmo från Murmansk.

in vana trogen följer Ola Skinnarmo en historisk äventyrare i fotspåren och försöker med denna expedition att upprepa Nordenskiölds bragd; att segla Nordostpassagen. Och även om expeditionen tills nu varit lyckad är det långt ifrån säkert att man kommer att lyckas. En kall vinter och en sen vår gör att det finns stora ismassor kvar.

— Det är ett av världens tuffaste ställen att segla på. Trots att den globala uppvärmningen har bidragit till att det förra året var rekordlite is är området runt Kap Tjeluskin, gamla värdens nordligaste punkt, fortfarande fullt av is. I det området kommer vi troligtvis få avvakta isen innan vi, om möjligt, kan segla igenom, säger Ola Skinnarmo.

”Allt har gått smidigt”
För Skinnarmos expedition gick inträdet till Ryssland förhållandevis smärtfritt. Den ryska kustbevakningen godkände den svenska segelbåten och på bara två dagar fick man de nödvändiga papperen stämplade. Om man över huvud taget tillåts tillträda ryskt vatten brukar det ta flera veckor att få alla dokument godkända.

— Allt har gått mycket smidigt. Tack vare gott förarbete med den ryska byråkratin och ovärderliga ryska kontakter kan vi nu fortsätta vår expedition, säger Ola Skinnarmo.

Nordostpassagen-expeditionen är ett svenskt-ryskt samarbete, där Ola Skinnarmo har handplockat expeditionsmedlemmarna från både Sverige och Ryssland. Precis som för Nordenskiöld handlar äventyret mycket om kulturutbyte. Teamet ombord dokumenterar utöver miljöförändringar även utvecklingen av regionen och dess unika kultur och människor.

— Jag vill sätta fokus på den globala uppvärmningen och det som händer med miljön i Arktis, säger Ola Skinnarmo.

Äventyraren Nils Adolf Erik Nordenskiöld lyckades med skeppet Vega 1878-1880 bli den första att segla Nordostpassagen. Han bar länge på ett intresse för att utforska möjligheten att färdas från Atlanten till Stilla havet genom att segla norr om Sibirien. Men det hela gick inte smärtfritt till. I tio månader satt Nordenskiöld och hans besättning fast i ismassorna.

Blogg: www.skinnarmo.com