12 augusti, 2009

Extrem kappsegling i Stockholms skärgård

STOCKHOLM, 11 augusti 2009 – Det är dags för nionde upplagan av Archipelago Raid – den största och mest extrema seglingsorienteringstävlingen i världen. Från måndag 17 augusti ska cirka 30 team under sex dygn orientera sig fram genom Stockholms, Ålands och Finlands skärgård, i ett kraftprov där komplicerad navigering och för lite sömn är problem som måste övervinnas.

I år avgörs tävlingen för nionde gången med start 17 augusti och målgång 22 augusti. Start och mål sker på kursgården At Sea på Lidingö utanför Stockholm. Banan går genom Stockholms skärgård, via Åland, till skärgården utanför finska Åbo och tillbaka igen. Båtarna är Formula 18-katamaraner vilket är små (5,5 meter) mycket snabba båtar med två skrov.

Det som gör tävlingen unik och annorlunda är att deltagarna ska orientera sig fram genom skärgården. De får cirka 20-25 checkpoints (två koordinater) som ska passeras och får själva välja den väg som de tror går snabbast. Kontrollerna kan finnas på en strand, på en brygga, i en fyr, etc. Tanken med tävlingen är att den ska vara både mentalt och fysiskt påfrestande. Därför seglas det både på dagar och på nätter. Ibland finns kortare vilostunder inlagda, men då har besättningarna ofta justeringar eller mindre service att utföra på båtarna. Skulle de få en lite möjlighet att sova, så sker det oftast under bar himmel.

Tack vara den unika tävlingsformen och den vackra skärgården har Archipelago Raid vuxit till en stor och framför allt respekterad tävling bland namnkunniga kappseglare från hela världen. I år har cirka 30 team från 13 länder anmält sig. Bland deltagarna finns Anders Lewander som var skeppare ombord på Ericsson 3 under delar av Volvo Ocean Race. OS-seglaren och svenske mästaren i F18, Martin Strandberg, är med. Finske OS-guldmedaljören och rorsman på Ericsson 3, Thomas Johanson, deltar. Gustav Morin, som var medieman ombord på Ericsson 3 i Volvo Ocean Race, kommer också.

Länk: www.archipelagoraid.com

Foto: Thierry Martinez.