13 augusti, 2009

293 båtar redan anmälda till Lilla Tjörn Runt

Fredagen den 14 augusti arrangeras seglingstävlingen Lilla Tjörn Runt för 25:e gången av Stenungsunds Segelsällskap. Här samsas både elitseglare och seglare som nyligen deltagit i seglarskolor på samma villkor – nästan 300 båtar är anmälda till den stora jolletävling och folkfesten.

Lilla Tjörn Runt seglas fredagen den 14 augusti runt Stenungsön i klasserna optimist, Zoom 8, RS Tera och RS Feva. Första start går kl. 10:50 och därefter sker starterna var 10:e minut. Nästan alla EM seglarna kommer att vara på plats och flera NM-seglare.

Lilla Tjörn Runt är unikt genom att det är en distanssegling för jollar. Tävlingen seglas inte på en klassisk kryss-läns bana utan faktiskt kring en ö, Stenungsön. Seglingens längd är fem distansminuter och det tar cirka en till två timmar för de snabbaste.

Nytt för i år är uppvisningssegling med Access-jollar av barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Från Stenungsunds Segelsällskap kommer Josefine Svahn, 12 år, att delta. Ännu finns ingen egen klass för Access-jollen som är en australiensisk jolle, konstruerad för att göra segling okomplicerad och lättillgänglig.

Inför årets Lilla Tjörn Runt har vi bestämt att ändra banan för RS-Feva klassen. Seglarna i klassen utvecklas vilket innebär att det går lite för fort och vi vill helst separera starten och målgången. Seglarna kommer att fortsätta en bit ut i Hakefjorden (utanför Snöholmarna) innan de återvänder runt Stenungsön.

Vi kommer också att ändra klubbtävlingen. I år kommer alla klubbar att ha chansen att vinna. Bland priserna finns en jolle, rundningsmärken och flytvästar sponsrade av Båtmässan. Varje deltagare i alla klasser kommer automatiskt att få en lott för sin klubb för varje uthämtad anmälan. Vinsterna kommer sedan att dras på prisutdelningen.

Efter seglingen marscherar deltagarna till prisutdelningen på Sandbergs Plats på Stenungs Torg anförda av den populära ungdomsorkestern Göta Lejon från Göteborg. Martin Strömberg, från Ericsson 3 i årets Volvo Ocean Race, är prisutdelare på Lilla Tjörn Runt.

Program Lilla Tjörn Runt
Fredagen den 14 augusti
10.50 Första start Lilla Tjörn Runt vid StSS klubbhus. Optimister, Zoom8, RS Tera och RS Feva seglar runt Stenungsön.
12.20 Uppvisningssegling med Accessjollar av barn och ungdomar med funktionsnedsättning.
15.00 (cirka) Sjöräddningen har uppvisning. Räddningsbåten som är stationerad i Stenungsund visas upp
17.00 Ungdomsorkestern Göta Lejon från Göteborg underhåller.
17.15 Tåget med alla seglare i Lilla Tjörn Runt avgår från StSS klubbhus till prisutdelningen på Sandbergs Plats på Stenungs Torg. Martin Strömberg, från Ericsson 3 i årets Volvo Ocean Race, är prisutdelare på Lilla Tjörn Runt

Länk: www.stss.se