16 augusti, 2009

Svenska guld vid VM i vindsurfing i Motala

När VM i vindsurfing idag avslutades i hårdast möjliga förhållanden sopade de svenska seglarna banan med den internationella konkurrensen. Gamle OS-seglaren Hans Nyström från Stockholm är ny världsmästare för herrar. I damklassen vann hemmaseglaren Karin Wendt från Motala. Bland juniorerna vann blott 13-årige talangen Martin Bertilsson från Kullavik.

Årets VM i Kona-klassen var det fjärde i ordningen och samlade nästan 90 seglare från ett tiotal länder till segling i Varamobukten på Vättern. Tidigare VM i Kona One-klassen har seglats i Thailand, Frankrike och Tyskland.

Kona-klassen har gjort vindsurfingen till en folksport igen. En bräda och ett segel är vad som gäller i alla väder. Det har lockat både gamla OS-seglare och nya unga talanger och gör att entypsklassen idag är den snabbast växande seglingsklassen i Sverige.

– Det kan tyckas märkligt att Sverige vinner alla guld i en sport som vindsurfing men jag skulle vilja kalla det ett svenskt seglingsunder. På några få år har Sverige tagit en världsledande position inom Kona One. Förklaringen är bredden i vår ungdomsverksamhet, berättar Joachim Larsson ansvarig för VM-tävlingarna.

Resultat VM i vindsurfing 2009 i Kona One:
Herrar:
1. Hans Nyström – Stockholm (KSSS)
2. Björn Holm – Stockholm (KSSS)
3. Adam Holm – Stockholm (KSSS)
Damer:
1. Karin Wendt – Motala (MTSS)
2. Kajsa Larsson – Motala (MTSS)
3. Fanny Baumann – Stockholm (KSSS)
Juniorer:
1. Martin Bertilsson – Kullavik (KKKK)
2. Andrea Holm – Stockholm (KSSS)
3. Lisa Olsson – Stockholm (KSSS)

Länk: www.bradsegla.se