2 september, 2009

Stefan Andersson inleder samarbete med Ostindiefararen Götheborg

Tisdag 1 september släpptes biljetterna på Ticnet till årets julaktivitet ombord på Ostindiefararen Götheborg. Denna gång är det populäre göteborgsartisten Stefan Andersson som inbjuder till ”En hönsafest i juletid på skeppet Götheborg”.

I slutet av november intar Stefan Andersson och hans historiska karaktärer Ostindiefararen Götheborg och inbjuder till en riktig hönsafest ombord på skeppet. En hönsafest var en tillställning som på 1700-talet hölls efter hemkomsten från Kina för ostindiefararnas besättning.

”Hönsafest i juletid på skeppet Götheborg”, kommer förutom traditionsenlig mat och dryck att bjuda på smakprov från Stefans kommande historiska album ”Skeppsråttan” (släpps den 6 november) där flera av låtarna hämtat inspiration från ursprungliga ”Götheborg” som gick på grund vid Hunnebådan den 12 september 1745. Upplägget kommer att se lite annorlunda ut än vad vi är vana vid från Stefans tidigare historiska föreställningar på Carlstens Fästning och i Kronhuset. Utrymmet och antalet platser ombord på skeppet är begränsat och föreställningen har helt anpassats efter skeppet möjligheter. Detta för att uppnå en så genuin och unik inramning som möjligt . Bland annat kommer maten att intas på skeppets kanondäck där gästerna sitter trångt på sjömanskistor, precis som den ordinarie besättningen gör då skeppet är ute och seglar. Besöket ombord innebär också en liten klättring i lejdare mellan däcken och det kommer att vara riktigt nära mellan publiken och Stefan Andersson. Stefan berättar själv:

– Höjdpunkten på historielektionerna under skoltiden var när vår lärare berättade om ostindiska kompaniets historia. Skickligt fick han mig att i ett klassrum känna kryddofterna som spreds på kajerna i 1700-talets Göteborg. I klassrummet upplevde jag stormar, luriga kinesiska köpmän och dånande kanoner i ett äventyr på liv och död. Nu får jag chansen att ombord på skeppet Götheborg förmedla detta vidare till våra besökare. Ser fram emot detta.

Även på Svenska Ostindiska Companiet ser man mycket fram emot det kommande samarbetet:

– Det är jätteroligt att Stefan blivit inspirerad av skeppets historia och vill bjuda hit sin publik, säger Elisabeth Thörnblom, marknadsansvarig på Svenska Ostindiska Companiet som driver Ostindiefararen Götheborg. Förutom att berätta om det fantasiska mottagandet skeppet fick i Kina och äventyren till havs har vi en viktig historia att förmedla vad gäller Svenska Ostindiska Companiets bakgrund, livet ombord och kinaresornas betydelse för 1700-talets Göteborg och Sverige. Och Stefan förmedlar detta på ett fantastiskt sätt.

Ostindiefararen Götheborg är ett av stadens stora kulturprojekt så samarbetet med Stefan Andersson visar på vilka möjligheter som finns att utnyttja skeppet i kulturella sammanhang. Hans förmåga att genom sång, musik och berättarkonst beskriva livet på 1700-talet har inspirerat väldigt många och gett dem intresse för sin historia.

Kommentarer

Jerker 18:45:16 2009-09-13

Hej Stefa
Detta vill man inte för allt i livet missa. Showen på Carlsten var grym och jag hoppas att detta inte blir sämre. Vi syns!!