2 september, 2009

En av Sveriges mest kända uppfinningar gapar större och blir slankare

Bahco lanserar en ny skiftnyckel och i utvecklingsarbetet har, som många gånger tidigare, slutanvändarnas önskemål vägt tungt. Det som efterfrågades var en skiftnyckel med egenskaper som till exempel låg vikt och ett stort gap som klarar stora muttrar. Samtidigt ska den kunna användas i trånga utrymmen. Skiftnyckeln som nu Bahco presenterar, Bahco-9031-T Ergo, har en käftöppning som är 40 procent större än tidigare modeller i samma storlek och käftarna är hela 45 procent tunnare.

– Den nya skiftnyckeln har käftar som endast är 4,5 mm tunna, säger Magnus Alterot, marknadsansvarig på SNA Europe [Sweden] AB. Samtidigt är käftens maximala öppning hela 38 millimeter eller 1 ½ ”. De nya egenskaperna gör att 9031-T Ergo passar perfekt för till exempel mekaniker och rörmokare.

Skiftnyckelns Ergo märkning innebär dessutom att den är bekväm att arbete med. Handtaget är tillverkat av termoplastisk elastomer och erbjuder ett ergonomiskt och bekvämt grepp, även om handtaget är fett och smutsigt. Dessutom upplevs greppet som ” varmt ” under kalla arbetsförhållanden.

Nya Bahco 9031-T Ergo är tillverkad av precisionshärdat och rostskyddat kvalitetsstål. Trots att käftarna är tunna är de starkare än vad både ISO- och ASME- normerna kräver. Skiftnyckelns löparstav är djupt räfflad för att underlätta justeringen och öppningen är extra generös så att det går att arbeta med handskar på.

– Skiftnyckeln är dryga 200 millimeter lång och väger 345 gram så den passar perfekt i bakfickan, precis enligt våra användares önskemål, säger Magnus Alterot.

– Även gör-det-självare har glädje av den här skiftnyckeln när till exempel motorcykeln, bilen eller gräsklipparen ska fixas, fortsätter Magnus Alterot.

Trotjänare i sjunde generationen
Redan år 1892 såg den första Bahcoskiftnyckeln världens ljus. Utvecklingsarbetet som bland annat omfattar Bahcos justerbara nycklar är resultatet av ett nära samarbete med yrkesmässiga användare och specialister. De har, i över 100 år, hjälpt företaget att utveckla användarvänliga och funktionella verktyg. Bahcos 90-serie är den sjätte generationen skiftnycklar uppfunnen av Bahcos grundare, J P Johansson.

Bildtext:
Bahcos nya skiftnyckel gapar inte bara stort. De mycket tunna käftarna ökar också möjligheten att komma åt muttrar och bultskallar, små som stora, där det är ont om plats.

Länk: www.bahco.com