3 september, 2009

Sjövärdig snipa för fiske och familjeutflykter

Finska Snipan Simppu 620 tar båtfärder tillbaka till ursprunget. Den är en rymlig och stabil snipa, men med innovationen att ha en utombordsmotor monterad i en brunn. Valet av denna lösning gör båten mycket prisvärd och tillgänglig för de flesta. Simppu 620 har ballast i kölen, och klarar utan problem att två man står på relingen, som t ex när man tar upp nät.

Motoralternativen är utombordsmotor upp till 15hk, eller elmotor, som ger en toppfart motsvarande en 6-8hk bensinmotor. Sammantaget en utmärkt båt att ha vid fritidshuset för kortare transportsträckor, fiske med spö eller nät, eller för trygga familjeutflykter.

Simppu startade som ett projekt där båtens initiativtagare i Satavan Venepalvelu ville bygga en stabil båt åt sig själva att användas vid fritidshusen. Ryktet spreds, och många andra beställde båtar. Till slut beslöt Satavan Venepalvelu att ta upp produktionen på allvar. Simppu legotillverkas nu i Nyslott av samma företag som legobygger för många kända båttillverkare, t ex Sea Star. Båten är en succé i Finland, och ligger redan på sjätte plats i registreringsstatistiken efter endast ett år.

Miljöalternativet
Från första början har elmotor varit ett alternativ. Ett lättdrivet deplacementsskrov som Simppu 620 kräver måttligt med effekt för att nå upp och lite över sin vattenlinjefart. Därför kan Simppu 620 göra ca sex knop med en 2kW elmotor – ett miljövänligt alternativ som intresserar allt flera. Med en 8hk bensinmotor har förbrukningen å andra sidan uppmätts till 0,45 l/nm vid maxfart och ca 0,2 l/nm vid 5 knop – en relativt ringa miljöbelastning även det.

Tekniska data
Produktutveckling: Satavan Venepalvelu Oy
Längd ö.a.: 6,10m
Bredd: 2,30m
Tomvikt: 450kg
Maxvikt: 890kg
Certifierad för: 6 personer
Maxeffekt nu: 10hk, ökar till 15hk
Maxhastighet: 7,5-8 knop med bensinmotor, 6 knop med elmotor
Standardutrustad med: Stävskena, årtullar
Distribution i Sverige: CBOAT och Astons