4 september, 2009

Cigale 16 – ny fransk långseglare i aluminium

Franska Alubat hari byggt båtar i aluminium i mer än 30 år har. Nu har de utvecklat en helt ny långseglare i detta material tillsammans med den välkände franske båtdesignern Marc Lombard. Båten heter Cigale och är på 52 fot.

Alubat har vunnit mark även på den skandinaviska segelbåtsmarknaden de senaste åren. Via den norska och svenska generalagenten har flera båtar hittat ägare i skandinaviska hamnar och flera av dessa båtar har även seglat iväg på långa kryssningar jorden runt, för vilket aluminium är ett ypperligt material.

Från den svenska generalegntens egen hemsidan kommer denna text:
Tillverkaren Alubat har sin hemmahamn Les Sables d´Olonne, som också är bas för den franska seglarvärldens stolthet – Vendée Globe – havskappseglingen ”single handed” jorden runt. Båtarna till denna segling utvecklas för att bli så snabba som möjligt i kombination med att kunna hanteras av endast en person.

Inspirerad av detta har Marc Lombard ritat Cigale16 med de senaste framstegen inom skrovdesign för segelbåtar. Precis som flera av båtarna i ”Vendée Globe” har Cigale16 ett högt liggande knäckspant, som successivt växer fram från bogen till ett fullt utvecklat knäckspant i aktern. Det ökar formstabiliteten väsentligt och Cigale16 kan därför bära större segelyta. I tillägg kan båten utrustas med ballast/trimtankar för ökad seglingsprestanda.
Två roder, vinklade utåt, gör båten mycket kursstabil och minimerar risken för broach i snabba undanvindar.
Marc Lombard kommenterar: ”Det moderna skrovet med ett högt liggande knäckspant, maximal vattenlinjelängd, liten våt yta och lätt deplacement ger Cigale16 alla möjligheter att bli en exceptionellt snabb ”cruising yacht” både för långa kryssbogar och fartfyllda surfar i undanvind.”

Mer om Marc Lombard och hans designkontor.

Elegans
Skrov och däck med svepande linjer understryks av ett rent däck. Infällda däcksluckor, fall och linor dragna under däck, rutor och ljusventiler infällda och överallt rundade kanter.
Att uppnå detta i en båt helt byggd i aluminium är möjligt tack vare den oöverträffade erfarenheten av aluminiumsvetsning, som båtbyggarna på Alubat har.

Bekvämlighet
Rymlig och djup sittbrunn med en eller dubbla rattar och flera planlösningar gör Cigale16 anpassningsbar till havskappsegling, snabb långtursbåt eller charter. Den mycket stora badplattformen, eller egentligen det stora nedsänkta akterdäcket, är en detalj som är typisk Cigale. Enkla steg på var sida ner till plattformen lämnar en däcksyta där hela jollen kan läggas upp.

Planlösningen skiljer sig från de flesta båtar i ett väsentligt avseende. Salongen är byggd i akterskeppet under hela sittbrunnen. Tillsammans med pentry och navigationshörna ger det, för alla ombord, ett gemensamt utrymme, som är ungefär halva båtens inredningsvolym.
Ljusventiler både i skrovsidorna och akterspegeln ger 180 grader utsikt runt aktern inifrån salongen.
Till bekvämligheten hör också att Cigale16 byggs i aluminium. Förutom att det ger ett starkt skrov, som tål hårda tag, så kräver det mycket lite underhåll. Aluminium suger inte vatten och beställd till nordisk standard blir hela skrovet isolerat. Båten kan därför ligga i sjön hela året.
Reling, röstjärn och övriga däcksbeslag svetsas till skrov och däck vilket helt eliminerar risken för läckage.

Presentation av båt nr.1 planeras till båtmässan i La Rochelle, september 2010

Länk: http://www.langemaritime.com/Alubat/sweden/html/cigale_16-s.html