8 september, 2009

Dags för Clipper 09-10 Round the World Yacht Race

De tio båtar som ska delta i årets upplaga av Clipper 09-10 Round the World Yacht Race har redan fått ett storartat avsked från basen i engelska Royal Clarence Marina i Gosport. Nu väntar starten, som går vid Humber 13 september. Hundratals supporters och familjemedlemmar mötte upp när båtarna paraderade med sina ickeprofessionella besättningar och seglade ut genom Portsmouth Harbour.

Clipper Round the World Yacht Race är den enda tävlingen i sitt slag i världen där människor från alla förhållanden och med olika bakgrund kan tävla i segling på världshaven enligt den mest aktade metoden: storcirkelnavigation.

Med 33 nationaliteter och över 230 yrken representerade bland besättningar blir Clipper 09-10 extra spännande. Tävlingen grundades av den legendariska ensamseglaren och seglingslegenden Sir Robin Knox-Johnston, som var den förste man som någonsin seglade ensam jorden runt non-stop.

– Det är fantastiskt att se alla besättningar och båtr som ska vara med itävlingen, säger Sir Robin.

– Vi har haft Gosport som bas i flera år nu och det ska bli väldigt spännande att se hur så många människor med så varierande bakgrund klarar sig i tävlingen. Detta är en chans för vanliga människor att göra något alldeles extra i sina liv.

– Jag kommer att följa er seglats och era framsteg med stort intresse de närmaste tio månaderna. Jag ska också följa era bloggar, dagböcker och filmer på tävlingens hemsida, tillade han.

Båtarna som används i tävlingen är alla likadana och likadant utrustade. De är på 68 fot (20,5 m). De deltagande båtarna heter:

Hull & Humber, Edinburgh Inspiring Capital, Cork, Team Finland, Spirit of Australia, Uniquely Singapore, Qingdao, California, Jamaica Lightning Bolt och Cape Breton Island.

Länk: www.clipperroundtheworld.com