8 september, 2009

Briggen Tre Kronor AB – Unikt boksläpp och seglats

Bygget av Briggen Tre Kronor af Stockholm var ett spektakulärt och unikt projekt. Vi bjuder nu in till releasen av en handbok som både beskriver hur briggen är byggd och hur man hanterar och seglar ett råtacklat fartyg. Boken, “Handbok segling, briggen Tre Kronor”, är den enda i sitt slag som som ger en komplett beskrivning av hur man seglar ett äkta segelfartyg. Fartygstypen brigg var under ett par hundra år mycket betydelsefull inom sjöfarten, både handel och örlog. Fram till för några år sedan fanns det inga råtacklade fartyg i Sverige. Handboken är framtagen för den besättning och de volontärer som seglar och underhåller Briggen Tre Kronor af Stockholm men är intressant för alla som älskar segling och vackra fartyg.

Efter releasen bjuder vi på en segling där vi sätter segel och visar ett par manövrar enligt handboken. Ombord bjuder vi också på en enklare lunch.

Tid: Torsdagen den 10 september klockan 09.00 – ca 13.00
Program:
09.00 Pressinfo
09.30 Officiell Release
10.00 Ombordstigning och segling med Tre Kronor af Stockholm
12.00 Lunch ombord
13.00 Åter kaj vid Kastellholmen

Plats: Briggen Tre Kronor af Stockholm, Kastellholmen, Stockholm

Boken kommer även att säljas till allmänheten och signeras av författaren Göran Romare på Skeppholmsdagen den 13 september.

Göran Romare som har utformat texten i boken är pensionerad sjöofficer. Han har seglat i såväl fullriggare som jollar. Förutom befäl i flottans fartyg har han också varit befälhavare på Svenska Kryssarklubbens utbildningsfartyg.

Göran har även under många år varit engagerad inom kappseglingssporten. Hans första bok “Att Segla” utkom 1961 och blev en klassiker bland svenska fritidsseglare. Därefter har Göran översatt en rad böcker inom nautika och 2002 gav han, tillsammans med Pille Repmakare, ut “Knop, Stek & Splits” på ICA Bokförlag

Allan Palmer, riggmästare på Tre Kronor af Stockholm, har faktagranskat texten och även gjort merparten av illustrationerna i boken. Allan Palmer har riggat fartyg som galeasen Jakobstads Vapen, barken Gunilla från Öckerö, skonaren Linden från Mariehamn mfl fartyg.

Förutom den maritima verksamheten ägnar sig Allan också åt illustrationsarbeten, layout, teckning, målning och skulptur. Han har bland annat utformat ett 20-tal av Ålands Frimärken och andra postala produkter.

Per Björkdahl, fotograf och AD, har gjort bokens layout och även tagit flera av bilderna i boken.

Frågor och anmälan:
Anmälan obligatorisk vid deltagande i seglingen:

Sture Haglund: sture.haglund@briggentrekronor.se eller på 070-42278 19