11 september, 2009

Göteborgsforskare tar Sir David Attenborough till havsbotten

När Natural History Museum i London inviger sin senaste storsatsning The Darwin Centre kommer Sir David Attenborough och de kungliga gästerna att förflyttas till havsbotten vid den svenska västkusten.

Anrika Natural History Museum är en av världens största, äldsta och mest traditionstyngda institutioner som ägnar sig åt forskning om biologisk mångfald. Den 14 september invigs museets nya utställning The Darwin Center, som bland annat presenterar ny DNA-teknik som revolutionerat arbetet med att katalogisera och namnge jordens omkring 10 miljoner ännu okända arter.

Många av dessa outforskade arter finns i havet. När marinbiologen Adrian Glover vid Natural History Museum talar vid invigningen av The Darwin Center kommer de inbjudna gästerna – bland dem engelska kungligheter och den världsberömde zoologen Sir David Attenborough – tas med ned till havsbotten utanför den svenska västkusten.

I Gullmarsfjorden utanför Lysekil driver Adrian Glover tillsammans med Thomas Dahlgren och Rutger Rosenberg vid Göteborgs universitet, samt Björn Källström vid Sjöfartsmuseet Akvariet ett unikt forskningsprojekt, där forskarna via en webbkamera i direktsändning följer ekosystemet kring ett nedsänkt valkadaver. Undervattensobservatoriet, som är unikt i världen, använder en 700 meter lång fiberoptisk kabel kopplad till Sven Lovén centrum för marina vetenskaper, Göteborgs universitets forskningsstation på Kristineberg. Vid invigningen kommer bilderna att via Skype förmedlas till London och visas på storbildsskärmar.

Världshavens bottnar utgör 60 procent av jordens yta och är planetens sista outforskade områden. Även i det relativt väl kartlagda Skagerack upptäcker forskarna ständigt nya arter.

–Människans möjligheter att studera havet har länge begränsats till håvar och huggare som i blindo tar små stickprov. Nu är det dags att ta internet till havsbotten för att få möjlighet att kontinuerligt följa vad som händer där, och se vad som gömmer sig under ytan, säger Thomas Dahlgren, forskare vid Zoologiska institutionen, Göteborgs universitet.

En ”time-laps” film från observatoriet föreställande nedbrytningen av ett tumlarekadaver: