14 september, 2009

När Goldie Hawn kom in från sjön

Det händer massor av oförutsägbara saker när man är ute på sjön och lever vid havet. En del är trevliga överraskningar, som ett besök från en annan värld, och annat är smärre katastrofer där man får kämpa för sitt liv.

När Goldie Hawn kom in från sjön är Birger Sjöbergs tredje fristående bok i serien om hav och sjö. I denna volyms första del, Misstag till sjöss, berättar han sedelärande historier om vad som kan inträffa när man färdas över djupen. Skeenden där både tingen och den mänskliga faktorn äventyrar en säker seglats. Här återges berättelser om allt ifrån det som bara inte får hända; att någon ramlar över bord, till mer sorglustiga malörer som historien om “ett Müslihaveri” och vad man tar sig till när man fått en fiskkrok i huvudet.

I bokens andra del, Utsikt från en sjöbod, får vi ta del av ett antal märkliga berättelser från kust och hav, både självupplevda och återberättade men alla med ursprung i författarens älskade bohuskust.

Bokens titel syftar på det sällsamma mötet, en gråmulen höstdag på sjuttiotalet, mellan Hollywoodstjärnan Goldie Hawn och båtbyggare Albert Andersson på Musö i Fjällbacka skärgård.

Båtälskaren Birger Sjöberg har vistats på sjön under en stor del av sitt vuxna liv. Han har också rustat upp skutor av skiftande slag, en del rena kulturobjekt som annars skulle ha förstörts av vind och vatten, andra som stillsamt kanske borde ha fått försvinna. Under sina resor och i sitt arbete med båtar och segel har han samlat historier och erfarenheter som han här delar med sig av.

Utkommer 16 september

Länk: www.norstedts.se