15 september, 2009

Sensationellt svenskt sportfiskerekord från Öresund

Att det helt oväntade ibland inträffar är en av de ingredienser som gör sportfiske till en så populär hobby. Något verkligen oväntade inträffade i Öresund i somras. Då fångade Kjell Persson från Sösdala en större kungsfisk vägandes 1,015 kilo. Det som är anmärkningsvärt är att arten inte alls ska finnas i Öresund.

Sakta men säkert utökas antalet arter som spöfångas i havet. Men den fisk som dök upp nere i Öresund hade nog ingen kunnat förutse. Den större kungsfisken (Sebastes norvegicus) hör som namnet antyder hemma i Norge och påträffas mycket sällan i svenska vatten.
– Den borde inte gå in i det jämförelsevis grunda och dåligt salta vattnet i Öresund. Fångsten av en större kungsfisk på 1,015 kilo och längden 40 cm i Öresund gav därför berättigad uppmärksamhet, berättar Sportfiskarnas Storfiskregistrerare Håkan Brugård.

Fångsten var så pass ovanlig att frågan väcktes om det inte handlade om ett extra stort exemplar av den i Sverige vanligare och snarlika mindre kungsfisken? Efter mycket funderande hamnade fisken slutligen hos experter på Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm.
– Experterna gjorde en DNA-analys i fyra steg och då fastslogs att det verkligen var en större kungsfisk, som inte alls borde finnas i Öresund. Därmed kunde fisken godkännas som ett sensationellt svenskt Sportfiskerekord av Sportfiskarna, säger Håkan Brugård.

Fångsten gjordes vid fiskeklubben Lupus havsfisketävling den 27 juni söder om ön Ven i Öresund. Det var inför flera vittnen som fångstmannen Kjell Persson från Sösdala tog den vackert orangefärgade fisken strax över botten där det är 40 meter djupt. En fångst som nu alltså gör att Kjell kan titulera sig svensk rekordhållare.

Sportfiskarna, Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund, driver sedan 1971 Storfiskregistreringen där man registrerar stora exemplar för alla tänkbara svenska fiskarter fångade på spö i hav eller sötvatten. Över 20 000 stora fiskar av över 70 olika arter finns registrerade!

Länk: www.sportfiskarna.se

Foto: Sportfiskarnas Storfiskregistrering.